Sediul Central al Națiunilor Unite

40°44′58″N 73°58′5″V (Sediul Central al Națiunilor Unite) / 40.74944°N 73.96806°V
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sediul Central al ONU

Sediul Central al Organizației Națiunilor Unite

În limbile oficiale ale ONU:
United Nations Headquarters (Engleză)
مقر الأمم المتحدة (Arabă)
Sede de las Naciones Unidas (Spaniolă)
Siège des Nations unies (Franceză)
Центральные Учреждения Организации Объединенных Наций (Rusă)

联合国总部大楼 (Chineză)
Clădire
LocNew York City
OrașTurtle Bay[*][[Turtle Bay (neighborhood in Manhattan, New York City, United States)|​]][1]  Modificați la WikidataManhattan[2][3][4][1]  Modificați la Wikidata
ȚarăSUA
Actualii beneficiariOrganizația Națiunilor Unite
Coordonate40°44′58″N 73°58′05″W / 40.749444444444°N 73.968055555556°V ({{PAGENAME}})
Construcție
Începută1947
Terminată1952
Număr etaje39[4]  Modificați la Wikidata
Număr de ascensoare20  Modificați la Wikidata
Echipa de proiectare
ArhitectOscar Niemeyer
Site web
www.un.org

Sediul central al Organizației Națiunilor Unite este un complex distinctiv în New York, care servește ca sediu al Organizației Națiunilor Unite încă de la finalizarea sa, în 1950. Acesta este situat în cartierul Turtle Bay, pe partea de est a Midtown Manhattan, pe o zonă spațioasă cu vedere spre East River. Deși se află în New York, zona ocupată de Organizația Națiunilor Unite este considerat teritoriu internațional și granițele sale sunt: în partea de vest Avenue, East 42 Street, la sud, est 48th Street, la nord și de la est, East River.[5].

Caracterul internațional[modificare | modificare sursă]

Sediul Organizației Națiunilor Unite este o zonă extra-națională, asemenea ambasadelor. Acest lucru afectează aplicarea unor legi în fața normelor ONU, față de legile din New York City, dar nu oferă imunitate la crimele care au loc acolo. În plus, sediul Organizației Națiunilor Unite rămâne sub jurisdicția și legile din Statele Unite, deși câțiva membri ai personalului ONU au imunitate diplomatică și deci nu pot fi judecate de către instanțele locale cu excepția cazului în care se renunța la imunitatea diplomatică din partea Secretarului General. În plus, Organizația Națiunilor Unite Sediul rămâne sub jurisdicția și legilor din Statele Unite, deși câțiva membri ai personalului ONU au imunitate diplomatică și deci nu pot fi judecate de către instanțele locale cu excepția cazului în care se renunța la imunitatea diplomatică de către Secretarul General.

Scandalul petrol contra alimente[modificare | modificare sursă]

În 2005, secretarul general Kofi Annan a renunțat la imunitatea acordată lui Benon Sevan, Aleksandr Yakovlev, și Vladimir Kuznetsov, în ceea ce privește programul petrol contra alimente. Toate au fost judecate în Statele Unite, la Curtea Federală din New York, cu excepția fiului lui Kofi Annan, de asemenea, implicate în scandal. Benon Sevan mai târziu, a fugit din SUA în Cipru, în timp ce Aleksandr Yakovlev și Vladimir Kuznetsov au continuat să fie judecați.

Moneda utilizată la sediul Organizației Națiunilor Unite este moneda națională a SUA (dolarii americani). Engleza și franceza sunt limbile de lucru ale Organizației Națiunilor Unite, de exemplu, cele mai vorbite limbi zilnic în Secretariatul General sunt în limbile franceză și engleză.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Emporis Building Directory, accesat în  
  2. ^ archINFORM, accesat în  
  3. ^ Guide Vert, accesat în  
  4. ^ a b http://architectuul.com/architecture/united-nations-headquarters, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ De ce să vizitezi ONU?

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sediul Central al Naţiunilor Unite
Wikiştiri
Wikiştiri
La Wikiștiri găsiți reportaje referitoare la ONU