Sebastian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
'Sfântul Sebastian, pictură de Giovanni Antonio Bazzi (1525)
'Sfântul Sebastian, pictură de Marco Palmezzano (1515)

Sebastian nume de familie sau prenume masculin care mai poate fi:

Biografie[modificare | modificare sursă]

Sfântul Sebastian s-a înrolat în armata Imperiului Roman în 283 pentru a-și ajuta semenii creștini. Datorită încrederii de care se bucura, Sf. Sebastian ajunge căpitanul gărzii praetoriene, iar în timpul domniei lui Dioclețian devine senator.

Continuă să-i ajute pe creștinii întemnițați din Imperiu, periclitându-și astfel propria soartă. Salvează doi frați închiși pentru credința lor în Iisus Hristos, convertindu-i atât pe ostașii care-i păzeau cât și pe ceilați deținuți păgâni. Reușește să-i determine să se convertească la creștinism chiar pe magistrați, pe prefectul orașului și pe fiul acestuia Tiburtius (pe care îl și vindecă), alături de alți 68 de cetățeni din Roma.

Acțiunile sale de propăvăduire a creștinismului devin publice, iar pentru mărturisirea credinței în Mântuitor este condamnat la moarte prin săgetare. Deoarece supraviețuiește săgeților, trupul i-a fost bătut cu ciomege și tăiat în bucăți.

Sfântul Sebastian

Patronate[modificare | modificare sursă]

Sfântul Sebastian este patronul onomastic al orașelor:

Este de asemenea patronul catedralei catolice din Magdeburg, Saxonia-Anhalt, Germania. (vezi: de:Sankt-Sebastian-Kirche (Magdeburg)).

Sărbători[modificare | modificare sursă]