Scratch (limbaj de programare)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Scratch
Scratchlogo.svg
Scratch 3.0 GUI.png
DezvoltatorMIT Media Lab[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune3.0[1]  Modificați la Wikidata ()
Scris înSqueak[*]
ActionScript
JavaScript  Modificați la Wikidata
Sistem de operareMicrosoft Windows
macOS
Linux  Modificați la Wikidata
Licență3-clause BSD License[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
facebook
Twitter username

Scratch este un site creat în anul 2003 de către echipa MIT de creat proiecte și animații printr-un limbaj de programare simplu, utilizând blocuri pentru lipire. Mascota site-ului este Scratch Cat (lit. Pisica Scratch). Sunt cuprinse și alte personaje, cum ar fi Gobo, Nano, Pico și Tera. Sloganul site-ului este "Imagine, Program, Share" (lit. „Imaginează-ți, programează, distribuie”)Scratch este un limbaj de programare vizuală bazat pe bloc și un site web vizat în principal copiilor. Utilizatorii site-ului pot crea proiecte online folosind o interfață asemănătoare unui bloc. Serviciul este dezvoltat de MIT Media Lab, a fost tradus în peste 70 de limbi și este utilizat în majoritatea părților lumii. Scratch-ul este învățat și utilizat în centrele post-școlare, școli și colegii, precum și în alte instituții publice de cunoaștere. În aprilie 2020, statisticile comunității de pe site-ul oficial al limbii arată mai mult de 52 de milioane de proiecte împărtășite de peste 54 de milioane de utilizatori și aproape 55 de milioane de vizite lunare de site-uri. Scratch își ia numele de la o tehnică folosită de jockeys-ul pe disc numit „zgâriere”, în care înregistrările de vinil sunt tăiate împreună și manipulate pe un platou pentru a produce diferite efecte sonore și muzică. Ca și zgârierea, site-ul web permite utilizatorilor să amestece diferite suporturi (inclusiv grafică, sunet și alte programe) în mod creativ prin „remixarea” proiectelor..

Istorie[modificare | modificare sursă]

Prima versiune de Scratch, Scratch 1.0, a fost lansată în anul 2002. După care, în 2005, a fost lansat un mic site care s-a îmbunătățit pe 8 ianuarie 2007. În data de 9 mai 2013 ,a fost lansat Scratch 2.0. Atunci, interfața de creare s-a schimbat din culoarea negru în alb. Pe 2 ianuarie 2019, a fost lansată versiunea curentă a site-ului, Scratch 3.0.

Alte versiuni[modificare | modificare sursă]

Există o altă versiune, Scratch Jr, care este potrivită pentru copiii și mai mici, și are propria ei mascotă, Scratch Jr. Dar și niște "idei" pentru mascote noi au existat în Scratch Jr, cum ar fi Tic, Tac și Toc.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Scratch 3.0 is here! (în engleză), accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Scratch