Scipio Africanul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Scipio Africanul
Isis priest01 pushkin.jpg
Scipio Africanul
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Roma, Republica Romană Modificați la Wikidata
Decedat183 î.e.n. (51 de ani) Modificați la Wikidata
Liternum[*], Italia Modificați la Wikidata
PărințiPublius Cornelius Scipio Modificați la Wikidata
Frați și suroriLucius Cornelius Scipio Asiaticus Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAemilia Tertia[*] Modificați la Wikidata
CopiiCornelia Africana[*]
Lucius Cornelius Scipio[*]
Publius Cornelius Scipio Africanus[*]
Cornelia Africana Major Modificați la Wikidata
CetățenieRoma Antică Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
personal militar[*] Modificați la Wikidata

Publius Cornelius Scipio Africanus ( / s k ɪ p i oʊ / ;n. 235 î.Hr., Roma - d. 183 î.Hr.), de asemenea , cunoscut sub numele de Scipio Africanul-maior , Scipio Africanus Bătrân și Scipio cel Mare , [3] a fost un general și mai târziu Roman consul , care este adesea considerat unul dintre cei mai mari comandanți militari și strategi ai tuturor timpurilor. Principalele sale realizări au fost în timpul celui de-al doilea Război Punic . El este cel mai bine cunoscut pentru înfrângerea lui Hannibal în bătălia finală a lui Zama (lângă modernul Zama, Tunisia) în anul 202 î.Hr. Victoria a fost una dintre faptele care i-au câștigat agronomul african .

Scipio a cucerit Iberia cartagineză a culminat în bătălia de la Ilipa (în apropiere de Alcalá del Río , Spania) în 206 î.Hr., împotriva fratelui lui Hannibal, Mago Barca .

Deși a fost considerat un erou al populației romane generale, în primul rând pentru contribuțiile sale în lupta împotriva cartaginezilor, Scipio a fost criticat de alți patricieni ai zilei sale. În ultimii săi ani, a fost judecat pentru luare de mită și trădare, acuzații neîntemeiate care erau doar menite să-l discrediteze în fața publicului. Deziluzionat de ingratitudinea colegilor săi, Scipio a părăsit Roma și sa retras din viața publică.

Vezi și[modificare | modificare sursă]