Scilla Gabel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Scilla Gabel

Actrița în filmul La Venere dei pirati (1960).
Date personale
Nume la naștereGianfranca Gabellini
Născută (86 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Rimini, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Ocupațieactriță de film
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materAccademia nazionale d'arte drammatica[*][[Accademia nazionale d'arte drammatica (education organization in Rome, Italy)|​]]
Ani de activitate1954 – 1982
Scilla Gabel în 1959

Scilla Gabel, pe numele real Gianfranca Gabellini, (n. , Rimini, Italia) este o actriță italiană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Scilla Gabel a studiat actoria la Accademia nazionale d’arte drammatica⁠(d) din Roma și a debutat ca actriță în 1954 cu filmul dramatic Tua per la vita. Deoarece se spunea că avea o asemănare vizuală cu Sophia Loren, în 1957 chiar a trebuit să fie disponibilă ca dublură⁠(d) a lui Loren în lungmetrajul nominalizat la Oscar Băiatul pe delfin (Boy on a Dolphin de Jean Negulesco), ea a intrat sub bisturiu de două ori la începutul carierei, pentru a obține un aspect mai asemănător acesteia. Descoperirea lui Gabel a venit în 1958 cu filmul de aventură italian Capitanul Fracasse. În 1959, a apărut în Tarzan's Greatest Adventure, alături de Gordon Scott în rolul principal și de un încă necunoscut pe atunci, Sean Connery.

În anii 1960, Scilla Gabel a devenit o actriță căutată în așa-numitele filme de sandale. În 1961, a jucat alături de Roger Moore în Răpirea Sabinelor. Doar un an mai târziu, în 1962, a apărut în monumentalul film Sodoma și Gomora. În 1966 a fost câștigată ca actriță pentru coproducția germano-austro-italiană Tiro a segno per uccidere (Das Geheimnis der gelben Mönche). I s-a oferit unul dintre ultimele sale roluri majore în 1968, când a interpretat-o ​​pe Elena din Troia în miniserialul Odiseea.

După ce a filmat doar câteva filme de lungmetraj în anii 1970, inclusiv miniseria în șapte părți din 1976 Dov'è Anna?⁠(d), Scilla Gabel s-a retras din 1984 în viața privată.

După o scurtă legătură cu muzicianul italian Fred Buscaglione (1921-1960), cu 17 ani mai în vârstă decât ea, Scilla Gabel s-a căsătorit în 1968 cu regizorul Piero Schivazappa, cu care are un copil născut în 1974.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Scilla Gabel”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Scilla Gabel, Filmportal.de, accesat în  

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Scilla Gabel la Wikimedia Commons