Schismatrix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Schismatrix
Informații generale
AutorBruce Sterling
GenRoman științifico-fantastic
Ediția originală
Titlu original
Schismatrix
La Schismatrice
Limbaengleză
EditurăArbor House Publishing Company
Coperta deRon Walotsky
Țara primei aparițiiStatele Unite
Data primei aparițiiiunie 1985
Format originalTipărită
(Copertă dură & broșată)
Număr de pagini288
ISBN0-87795-645-6
OCLC11532380
Dewey Decimal813/.54 19
Clasificare LCPS3569.T3876 S3 1985

Schismatrix este un roman științifico-fantastic de Bruce Sterling. A fost publicat prima dată în 1985 de către editura Arbor House. Romanul este considerat unul dintre cele mai vechi și importante lucrări scrise în genul cyberpunk. A fost nominalizat la premiul Nebula pentru cel mai bun roman.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Acțiunea romanului se desfășoară în aceeași lume ca și acțiunea mai multor romane anterioare a lui Stirling. Această așa-numită „Schismatrix” este o lume a viitorului apropiat (romanul acoperă perioada anilor 22152386), în care majoritatea omenirii trăiește departe de Pământ, mai ales pe asteroizi sau orașe orbitale (fiecare dintre acestea fiind o republică independentă). Contactul cu Terra este strict interzis (în roman, această interdicție este numită „Interdict”), populația Pământului a scăzut semnificativ și a refuzat să folosească orice tehnologie modernă.

Partea cea mai progresivă a omenirii a fost împărțită (de unde și numele lumii, Schismatrix) în două grupuri: „formatorii” (Shapers) și „mecanicii” (Mechanists). Și unii și alții încearcă să îmbunătățească corpul uman; formatorii utilizează pentru aceasta inginerie genetică, pe când „mecanicii” născocesc diferite utilități prin care se transformă în cyborgi (ca de exemplu homar-ii [rasă post-umană de „mecanici”], adaptați la viața în vid). Durata vieții omenești a crescut semnificativ ca urmare a tehnologiilor de întinerire, astfel încât într-o lume în continuă schimbare oamenii trăiesc mai mult decât un stat ori o ideologie (un exemplu este viața protagonistului).

„Formatorii” și „mecancii” intră în conflict unii cu alții, uneori ajungându-se la un război deschis. Odată cu apariția în sistemul solar, a extratereștrilor-reptile numiți „investitori” (The Investors), pentru o perioadă, se proclamă pace. Autorul a descris un număr suficient de mare de ideologii, în opoziție față de Schismatrix (paralel ideologiilor „formatorilor” și „mecanicilor”, există: prezervaționiștii, serotoniști-zen, postumaniștii și așa mai departe).

Legături externe[modificare | modificare sursă]