Sava Gotul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sava de la Buzău)
Sari la navigare Sari la căutare
Sfântul Sava de la Buzău (Sava Gotul)
Saba KB.jpg
Date personale
Născut334
Dacia, zona Subcarpaților de Curbură, Regiunea Buzăului de azi
Decedat372
Dacia, înecat în râul Mousaios (Buzău)
Cauza decesului execution by drowning[*][[execution by drowning |​]] Modificați la Wikidata
Etniegot
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Venerație
Venerat înBisericile ortodoxe, Biserica Catolică
Sărbătoare12 aprilie  Modificați la Wikidata
ApartenențaCatedrala Episcopală Sfântul Sava de la Buzău
Însemneun trunchi de copac
Gloriole.svg Sfinți

Sfântul Sava de la Buzău, cunoscut mai adesea drept Sava Gotul, s-a născut în anul 334 (aproximativ), în regiunea Buzăului, în apropiere de râul Mousaios (Buzăul de azi), din părinți creștini, din neamul gotic al tervingilor, trăitori în zona deluroasă a Subcarpaților de Curbură.[1] Spre deosebire de majoritatea goților creștinați de Wulfila, Sava nu a fost arian, ci catolic.[2]

Actul său de martirizare precizează că ar fi fost cantor sau dascăl în cadrul comunităților gotice din Subcarpați.

Sinaxarele amintesc apropierile sufletești ale Sfântului Sava de la Buzău de doi preoți din sate învecinate, un anume Sansalas și un altul, Gutticas. Între anii 369 și 372, în timpul prigoanei creștinilor pornită de Atanaric, rege got, legenda vorbește despre o apariție, a unui „bărbat foarte mare și luminos”, care îi spune Sfântului Sava să se alăture preotului Sansalas în ceea ce avea să-i fie începutul martiriului. Astfel, la porunca lui Atharid, fiul unui dregător got — Rotheseu —, sunt legați, biciuiți și târâți prin păduri incendiate. Rănile de pe trupul mucenicului se vindecă însă peste noapte, ceea ce-i înfurie pe prigonitori, care îl răstignesc pe două osii. A doua zi, spre dimineață, este eliberat de către o femeie, dar Sfântul Sava refuză să fugă. Atharid îl silește apoi să mănânce, împreună cu preotul Sansalas, din carnea jertfită idolilor. La împotrivirea mucenicului și la mărturisirea credinței sale în Hristos ca singur Dumnezeu, i se leagă un lemn de gât și este aruncat în Mousaios, găsindu-și sfârșitul astfel, „prin lemn și apă”, la vârsta de 38 de ani. Trupul i-a fost găsit de credincioși și înmormântat creștinește.

În anul 374 sfântul Vasile cel Mare i-a scris o scrisoare episcopului Bretanion de Tomis, în care i-a cerut acestuia aducerea moaștelor sfântului Sava Gotul în Capadocia, împreună cu descrierea martiriului său.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sărbătorit în cultul român ortodox la 12 aprilie, iar în cel romano-catolic pe 28 aprilie.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Herwig Wolfram, Geschichte der Goten. Von den Anfängen bis zur Mitte des sechsten Jahrhunderts, München, 1980, p. 86.
  2. ^ Herwig Wolfram, Geschichte der Goten, p. 92.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hippolyte Delehaye, Passio sancti Sabae Gothi, în: Analecta Bollandiana 31, Paris, 1912;
  • Epifanie Norocel, „Sfântul Mucenic Sava”, în vol. Sfinți români și apărători ai Legii strămoșești, E.I.B.M.B.O.R., București, 1987, p. 194.
  • „Martiriul Sf. Sava Gotul”, în: Actele martirice, București, 1982, p. 319 ș.u.

Legături externe[modificare | modificare sursă]