Sanatoriul TBC Moroeni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sanatoriul TBC
Sanatoriul văzut din dronă
Sanatoriul văzut din dronă
Poziționare
LocalitateMoroeni, Dâmbovița Modificați la Wikidata
ȚaraRomânia[1]  Modificați la Wikidata
Edificare
ArhitectAntonio Viecelli
Clasificare
Cod LMIDB-II-m-B-17591
3 Octombrie 2022
Sanatoriul TBC Moroeni văzut din sudul județului Dâmbovița (76 km depărtare)

Sanatoriul TBC Moroeni este un sanatoriu de pneumologie situat la 1.000 m altitudine, la 13 km de comuna Moroeni, județul Dâmbovița.

Sanatoriul poate fi zărit și din zona de câmpie a judetului Dambovita.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Sanatoriul TBC Moroeni a fost construit intre anii 1936-1938. În 1938, după doi ani de la începutul construcției, a fost inaugurat Sanatoriul TBC de la Moroeni, la vremea aceea, cu cele 600 de paturi disponibile, find al doilea ca mărime din Europa. Este o replică a unui cunoscut sanatoriu din Elveția.

Clădirea în stil art deco este alcătuită din trei corpuri: un corp central cu 10 etaje cu terase, și două corpuri, unul de patru etaje și celălalt cu două etaje. Sanatoriul poartă semnătura arhitectului italian Antonio Viecelli, constructorul fiind cel care a ridicat și cazinoul din Constanța, Daniel Renard.

La scurt timp după inaugurare, sanatoriul devine vârful de lance al medicinei pneumologice, aici efectuându-se prima tomografie clasică și prima bronhoscopie din România, alături de numeroase cercetări care priveau chirurgia toracică

În vremurile de "glorie" ale Sanatoriului, acesta dispunea de locuințe pentru medici, magazin, brutărie, oficiu poștal, cinematograf, grădiniță și școală pentru clasele I-IV, iar în parcul din fața clădirii era o plăcere de a face câte o plimbare.

Sanatoriul TBC Moroeni 2022

Sanatoriul nu a mai beneficiat de lucrări de reabilitare, funcționând și acum cu instalația electricâ din anul 1936. În 1996, în urma unor studii, s-a decis renovarea corpului central, care s-a finalizat în anul 2003.

Sanatoriul Moroeni în construcție

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Monuments database,