Samuel Phillips Huntington

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acest articol se referă la politologul Samuel P. Huntington. Pentru alte sensuri, vedeți Samuel Huntington (dezambiguizare).
Samuel P. Huntington, la Forumul Economic Mondial, 2004

Samuel Phillips Huntington (n. 18 aprilie 1927, New York City, New York New York - d. 24 decembrie 2008, Martha's Vineyard, Massachusetts Massachusetts) a fost un politolog american, cunoscut pentru teza sa referitoare la ciocnirea civilizațiilor.

Samuel P. Huntington, supranumit „un Machiavelli al vremurilor noastre” [necesită citare], s-a impus pe plan mondial, în 1993, când a publicat Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale. O altă carte fundamentală, Ordinea politică a societăților în schimbare.

În ultimii ani a predat la John M. Olin Institute for Strategic Studies al Universității Harvard și a fost consilier al Departamentului de Stat (Ministerul de Externe) al SUA.

În anul 1993 a publicat în revista Foreign Affairs studiul intitulat „Ciocnirea Civilizațiilor?”, care a provocat o amplă dezbatere. Tezele lui Huntington contrazic pe cele ale lui Francis Fukuyama, exprimate în 1991, care preconizau succesul global al democrației liberale după sfârșitul Războiului Rece.

Legături externe[modificare | modificare sursă]