Samuel Doe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Samuel Doe
Samuel K. Doe.jpg
Samuel Doe
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Tuzon[*], Liberia Modificați la Wikidata
Decedat (39 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Monrovia, Liberia Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (tortură) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNancy Doe[*] () Modificați la Wikidata
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Liberia.svg Liberia Modificați la Wikidata
EtnieKrahn people[*] Modificați la Wikidata
ReligieBisericile baptiste Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*]
politician
dictator Modificați la Wikidata
Al 21-lea President of Liberia[*] Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deWilliam Richard Tolbert[*]
Succedat deAmos Sawyer[*]

PremiiHumane Order of African Redemption[*]
Order of the Pioneers of Liberia[*]
Order of the Star of Africa[*]
Partid politicNational Democratic Party of Liberia[*]
People's Redemption Council[*]
Alma materUniversity of Seoul[*]
University of Liberia[*]
Samuel Doe

Samuel Kanyon Doe (n. 6 mai 1951 - d. 9 septembrie 1990) a fost conducătorul Liberiei în perioada 1980 - 1990, mai întâi ca lider militar și mai târziu politician. A fost primul președinte indigen din istoria modernă a acestui stat.

Sub conducerea sa, porturile liberiene au fost deschise comerțului cu Europa, China și Canada. După 1985, începe să devină indezirabil și se amplifică opoziția împotriva sa. Este alungat de la putere de un grup de rebeli și în toamna lui 1990 este capturat, torturat și ucis.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Samuel Kanyon Doe s-a născut pe 6 mai 1951, în Tuzon, un mic oraș din sud-estul Liberiei, situat în Grand Gedeh. Familia sa aparținea poporului Krahn, un grup indigen minoritar important în acea regiune la vremea respectivă. [2] La vârsta de șaisprezece ani, Doe a finisat școala, ciclul gimnazial, după care a urmat studiile la Liceul baptist din Zwedru.

S-a înscris în Forțele Armate ale Liberiei, sperând astfel să obțină o bursă pentru studii superioare în Kakata, însă a fost înrolat pentru a face serviciul militar. Au urmat 10 ani, el a fost repartizat la o serie de stații de serviciu, nclusiv și pe segmentul educațiv la o școală militară, precum și conducerea unui sortiment de garnizoane și închisori din Monrovia. A terminat studiile superioare prin corespondență. Doe a fost promovat la gradul de Sergent Maestru la 11 octombrie 1979 și a devenit administrator al Batalionului a III-lea din Monrovia.[3]

Lovitura de stat din 1980, noul guvern[modificare | modificare sursă]

Pe 12 aprilie 1980 comandantul unui grup de soldați Krahn și sergentul Samuel Doe au condus lovitura de stat, fiind atacat Congresul Executiv Liberian și asasinat președintele William R. Tolbert, Jr. Forțele sale au ucis încă 26 de susținători ai lui Tolbert în lupte. Treisprezece membri ai cabinetului au fost executați public zece zile mai târziu. Alte demonstrații publice au fost făcute pentru a-și arăta puterea și a umili oamenii lui Tolbert înainte de ai ucide. La scurt timp după lovitura de stat, miniștrii au fost implicați într-un marș nud în jurul orașului Monrovia și apoi executați pe plajă.[4] Sute de funcționari guvernamentali au fugit din țară, în timp ce alții au fost arestați.

Președinție[modificare | modificare sursă]

În perioada de conducere Doe s-a prezentat ca lider luminat. În anul 1982, după ce a efectuat o vizită oficială în Coreea de Sud , a obținut titlul de doctor onorific la Universitatea din Seul. În 1989 a obținut diplomă de licență la Universitatea din Liberia.[5]

Relațiile cu Statele Unite[modificare | modificare sursă]

În primii ani de activitate, Doe a sprijinit în mod deschis Statelor Unite în politica externă din Africa în anii 1980, perioada Războiului Rece, desființând relațiile diplomatice dintre Liberia și Uniunea Sovietică.

Incercare de lovitură de stat[modificare | modificare sursă]

În urma tentativei de lovitură de stat condusă de Thomas Quiwonkpa și uciderea sa ulterioară, Doe a anunțat într-o emisiune de radio și televiziune că oricine a găsit pe stradă după un cuplu de ieșire de la ora 18.00 va fi considerat un rebel și imediat executat..[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Samuel Doe, SNAC, accesat în  
  2. ^ "Hail to the Chief: Happy Birthday!" Express Special 1982-05-06: 1.
  3. ^ "Happy Birthday!! Dr. Doe is 34 TODAY" Sunday Express, 1984-05-06: 1/6-7.
  4. ^ Https://www. Facebook. Com/bbcnews, „My verbal sparring with Charles Taylor”, BBC News, accesat în  
  5. ^ "Congrats Mr. President!" Monrovia Tribune, 1989-05: 1/12.
  6. ^ Upi (). „Liberia Says It Foiled Coup Attempt”. The New York Times. 0362-4331. Accesat în .