SafeFleet Telematics România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
SafeFleet Telematics România
Fondată1994
Fondator(i)Claudiu Suma
ȚaraRomânia
Venit2019 - 14 mil. EUR
Angajați100
Prezență online
www.safefleet.ro

ETA Automatizări Industriale - cunoscută mai mult pentru brandul de SafeFleet Telematics - cu sediul în Timișoara, România, a fost înființată în anul 1994 și este activă în domeniul IoT și oferă, în general, soluții pentru gestionare flotei auto și monitorizarea autovehiculelor[1].

În plus, dispune de un sistem telematic inovator pentru identificarea, urmărirea și monitorizarea prin GPS a vehiculelor, optimizarea rutelor, calcul consumului de combustibil și identificarea și comunicarea șoferului.

Compania își desfășoară activitatea pe următoarele piețe externe: Italia, Polonia, Ungaria, Macedonia de Nord, Irlanda, Austria și alte țări balcanice: Turcia, Bulgaria, Albania, Georgia, Kosovo etc[2].

Evoluția SafeFleet Telematics în România[modificare | modificare sursă]

Compania înregistrează în primele șase luni ale lui 2009 o creștere a cifrei de afaceri cu 76% comparativ cu perioada similară a anului trecut, 2008.[3]

În anul 2010, compania prezintă o cifră de afaceri de 6.3 milioane lei, în creștere cu peste 12% față de anul 2009. Profitul net a avut o creștere spectaculoasă cu 78%.[4]

Anul 2011 aduce companiei SafeFleet o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, în creștere cu 27% față de nivelul înregistrat în 2010 (6,303 milioane lei).[5]

Pentru anul 2012, compania înregistrează afaceri de 1,8 milioane euro, iar pentru anul 2013 se așteaptă la o creștere de 30%.[6]

Datele anului 2014 arată că SafeFleet este cel mai mare jucător de pe piață și prezintă afaceri de 9,8 mil. lei, mai mari cu 16% față de anul precedent, 2013.[7]

SafeFleet Telematics România, lider pe piața de monitorizare a flotei auto[8] în anul 2015 și înregistrează afaceri de 12 milioane de lei, în creștere cu 20% față de 2014.[9]

Compania asigură securitatea flotei de mașini care transportă artiștii la Untold[10] pentru ediția din anul 2017.

În 2019, compania lansează SafeConnect - o aplicație care integrează aplicația WhatsApp pentru o mai bună comunicare dintre dispecer și șofer.[11]

La începutul lunii martie 2020, compania introduce plata automată a taxei de drum prin OBU One pentru Bulgaria.[12]

Soluții SafeFleet Telematics[modificare | modificare sursă]

Cu birouri proprii în Italia și Polonia și distribuitori în alte țări, compania oferă soluții pentru peste 75.000 de vehicule conectate.

Principalele produse ale companiei sunt:

 • OBU1, o unitate de bord utilizată pentru plata taxei de drum
 • SafeFleet Platform, o aplicație online de gestionare a flotei online
 • FliGo, o aplicație mobilă pentru utilizatori privați sau companii mici.

SafeFleet Portal este o aplicație web pentru monitorizarea flotei auto și dispune de peste 70 de rapoarte de activitate, monitorizare în timp real, geofencing, colectarea datelor, monitorizarea consumului de combustibil, comportamentul șoferului, optimizarea traseului și descărcarea datelor din tahograf.

Compania și-a modernizat portofoliul cu noi aplicații mobile precum FliGo, SafeConnect și SafePush care permit comunicarea bidirecțională. Cu SafeFleet, transportatorii și șoferii pot plăti taxa de autostradă din Ungaria - sistemul de colectare HU-GO. Această soluție este disponibilă și similară în Bulgaria și Polonia.

Monitorizarea flotelor prin GPS[modificare | modificare sursă]

Sistemul de monitorizare auto prin GPS[13]:

 • înregistrează traseele, cu ore, viteza etc
 • geofencing (trimite alerte dacă mașina intră sau iese dintr-o zonă)
 • arată poziția mașinii în timp real

Sistemele de monitorizare a flotei (SafeFleet Base) sunt utilizate în special pe rute naționale și internaționale (41%, respectiv 37%) și răspund foarte bine așteptărilor clienților cu privire la monitorizarea facilă a întregii flote. Mai mult s-a observat, o reducere a costurilor operaționale cu până la 25%[14].

Managementul flotei auto[modificare | modificare sursă]

Compania a creat aplicația fliGo - aplicația de administrare a flotei pe mobil, prin intermediul căreia vehiculele pot fi urmărite direct de pe smartphone[15] sau tabletă, ori iphone[16], oferind acces la cele mai relevante informații în orice moment și din orice locație.

Calcularea consumului de carburant[modificare | modificare sursă]

Compania vine cu soluții care contribuie semnificativ la prevenirea fenomenului de furt de combustibil cu care se confruntă managerii flotelor auto.

Soluțiile de calcul ale consumului de motorină sau ale consumului de benzină măsoară cu precizie cantitatea consumată, fiind testate și validate de sute de implementatori[17].

Identificarea șoferului și comportamentul acestuia[modificare | modificare sursă]

Pentru manageri de flote auto, SafeFleet a lansat pachetele SafeTacho[18] - soluții pentru utilizarea integrală a datelor din tahografe în scopuri analitice și strategice. Acestea vin ca o soluție de optimizare în utilizarea datelor stocate prin tahografe, diferențiate pe 3 zone:

 • TachoDriver - oferă acces atât la datele de identificare a șoferilor, cât și la diverse rapoarte de activitate ale vehiculelor: foaie de parcurs (necesară pentru deducerea TVA-ului), călătorii (corelarea diferitelor date – timp de condus, pauze, distanță, consum), comportamentul șoferilor (date cu privire la frânări, accelerări, depășiri de viteze, etc), activitatea într-o regiune de interes (o raportare necesară pentru respectarea legii MiLoG).
 • Tacho Real Time - pentru analiza în timp real a informațiilor primite de la tahograf. Aceasta are ca principale coordonate Activitate Taho - o reprezentare grafică pentru activitatea șoferilor, care permite administratorilor de flote auto să verifice detalii de raport prin zoom in și zoom out pe activitate, sau click pe intervalele din grafic, și Informații Curente Taho prezentate în versiunea de tabel (statusul la un moment dat al șoferului, timpul rămas până la următoarea pauză, durata următoarei pauze, compensare, amendă).
 • Tacho Download - este utilizat pentru descărcarea datelor la distanță, fără a fi nevoie de accesul fizic la tahograf.

Comunicarea bidirecțională[modificare | modificare sursă]

Compania integrează aplicația WhatsApp pentru o comunicare mai bună dispecer șofer și lansează soluția SafeConnect pentru eficientizarea costurilor transportatorilor aferente curselor[19].

Plata taxelor de drum[modificare | modificare sursă]

OBU One (OBU1) este soluția automată de plată a taxei de drum HU-GO în Ungaria, echipamentul OBU1 fiind omologat de către NUSZ.

Cu ajutorul echipamentului OBU One, firmele de transport pot plăti automat taxele de drum din Ungaria, cât și din Bulgaria începând cu 2021[20]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Commercial vehicles in Southeast Europe: Telematics solutions and perspectives”. 
 2. ^ „ETA Automatizari Industriale”. 
 3. ^ „Cifra de afaceri in crestere cu 76% pentru ETA Automatizari Industriale”. 
 4. ^ „ETA Automatizari Industriale (ETA-AI) Afaceri in crestere si perspective optimiste pe piata monitorizarii flotelor prin GPS”. 
 5. ^ „ETA a vandut monitorizare GPS pentru flote de 500.000 euro in Q1”. Anuarul firmelor de securitate. 
 6. ^ „Cum isi aleg companiile flota? Peste 100.000 de masini sunt monitorizate”. wall-street.ro. . Accesat în . 
 7. ^ Seceleanu, Adrian (). „Claudiu Suma, Safefleet: Ne uităm după achiziții de portofolii pe monitorizare GPS”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
 8. ^ „Timisorenii de la Safefleet - leaderi pe piata de monitorizare GPS”. Ziare.com. . Accesat în . 
 9. ^ Stupinean, Oana (). „Afacerile timișorenilor de la SafeFleet au crescut cu 20% în 2015, la 12 milioane de lei”. Ziarul Financiar. Accesat în . 
 10. ^ „SafeFleet asigură securitatea flotei de mașini care transportă artiștii la Untold”. Romania Libera. . Accesat în . 
 11. ^ „SafeFleet integreaza aplicatia Whatsapp pentru o comunicare mai buna dispecer-sofer”. . Accesat în . 
 12. ^ „Plătește automat taxele de drum din Bulgaria prin OBU One de la SafeFleet”. . Accesat în . 
 13. ^ „Soluția Safefleet de monitorizare a vehiculelor”. Accesat în . 
 14. ^ Ștefan, Ada (). „Monitorizarea GPS poate reduce costurile operaționale cu 10-25%”. floteauto.ro. Accesat în . 
 15. ^ „fliGo by SafeFleet”. Accesat în . 
 16. ^ „FliGO”. Accesat în . 
 17. ^ Grigorescu, Bogdan (). „Cum să previi furtul de combustibil din parcul tău auto folosind un calculator de carburant”. floteauto.ro. Accesat în . 
 18. ^ „Cum te poate ajuta SafeTacho să folosești integral datele tahografului”. autoexpert.ro. . Accesat în . 
 19. ^ „SafeFleet integreaza aplicatia Whatsapp pentru o comunicare mai buna dispecer-sofer”. e-camion.ro. . Accesat în . 
 20. ^ „Plătește automat taxele de drum din Bulgaria prin OBU One de la SafeFleet”. cargo-bus.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]