Simon Telkes

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Símon Telkes)
Símon Telkes
Date personale
Nume la naștereRubin Simon Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Seghedin, Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani) Modificați la Wikidata
Hubová, Žilinský kraj, Slovacia Modificați la Wikidata
Cetățenie Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
autor de non-ficțiune[*] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiRitter des Franz-Joseph-Ordens[*][[Ritter des Franz-Joseph-Ordens (class of the Order of Franz Joseph)|​]] ()

Simon Telkes, născut Simon Rubin, (n. , Seghedin, Ungaria – d. , Hubová, Žilinský kraj, Slovacia) a fost un politician maghiar, președintele societății de maghiarizare a patronimelor în Ungaria. Această instituție publică a avut drept scop maghiarizarea numelor de familie nemaghiare ale cetățenilor din Regatul Ungariei din perioada Belle Époque.

În 1881 a fost fondată la Budapesta „Societatea pentru Maghiarizarea Numelor” (Központi Névmagyarositó Társaság), iar Telkes a fost numit președinte al acestei instituții.

Societatea a inițiat și o campanie publicitară în reviste și ziare și prin trimiterea de scrisori pentru a convinge cât mai multe persoane de „necesitatea” schimbării numelui. Sociatatea a propus reducerea taxei pentru schimbarea numelui. Propunerea a fost acceptată de parlament, iar taxa a fost redusă de la 5 forinți la 50 de creițari.

În urma acestui demers, a sporit cazurile de schimbare a numelui în 1881 și 1882 (cu 1261 și 1065 nume schimbate) și au continuat în anii următori cu o medie de 750-850 pe an.

În 1898 Telkes a publicat volumul „Cum să maghiarizăm numele de familie” (Hogyan magyarosítsuk el a családi neveket). Lucrarea, un veritabil manual, începea cu fraza: „Așa cum prin botez creștinul devine membrul comunității creștine, tot așa prin maghiarizarea numelui de familie, prin botez național, cel cu nume străin este primit în societatea maghiară, în rândul adevăraților fii ai Națiunii […], iar maghiarizarea numelui de familie îl face maghiar”.

Simon Telkes, Hogy magyarositsuk a vezeték neveket? (Cum să maghiarizăm numele de familie?). Budapesta, 1898

Legături externe[modificare | modificare sursă]