Ruxandra Donose

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Ruxandra Donose (n. 2 septembrie 1964) este o mezzosoprană română, interpretă a unor roluri precum cel al Charlottei din operaWerther” de Jules Massenet, rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet sau cel al Margueritei din „La damnation de Faust” de Hector Berlioz. Este preferata multor case de operă din lume pentru rolurile de mezzo-soprană în travesti, în roluri precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”.

Ruxandra Donose cântă cu mare succes, începând din anii 1990, la cele mai cunoscute opere ale lumii, cum ar fi Covent Garden din Londra, Metropolitan Opera din New York, sau la Staatsoper (Opera de stat) din Viena, fiind una dintre cele mai cunoscute mezzo-soprane române în lume.

Repertoriul ei arată o mare deschidere stilistică, de la opere baroce la creații contemporane. În 2008 a cântat în premiera mondială a operei "The Fly" de Howard Shore, la Theatre du Chatelet din Paris rolul feminin principal, Veronica.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice

Interviuri