Rudina Hajdari

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rudina Hajdari
Date personale
Născută1987 (37 de ani) Modificați la Wikidata
Tirana, Albania Modificați la Wikidata
PărințiAzem Hajdari[*][[Azem Hajdari (politician albanez)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Albania Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Membru al Parlamentului Albaniei Modificați la Wikidata
CircumscripțiaRegiunea Tirana
LegislaturăIX Pluralist Legislature[*][[IX Pluralist Legislature (legislative term of the Albanian Parliament, 2017–)|​]]

Partid politicIND (din martie 2019)
Partidul Democrat al Albaniei (–martie 2019)
Alma materUniversitatea Fordham[*]
Prezență online

Rudina Hajdari (n. 1987, Tirana, Albania) este o politiciană albaneză, care a fost aleasă membră a Adunării Republicii Albaneze și lideră a opoziției parlamentare a țării.[1] Fiica lui Azem Hajdari, cel care a condus mișcarea studențească din 1990-1991 ce a provocat prăbușirea comunismului în Albania, Hajdari a fost aleasă în Adunarea Albaniei pe 9 septembrie 2017, reprezentând o zonă a capitalei țării, Tirana.

Copilărie și carieră[modificare | modificare sursă]

După asasinarea tatălui ei în 1998, Hajdari s-a mutat în Statele Unite pentru a-și continua educația. A urmat cursurile Universității Fordham și a absolvit în 2009 cu o diplomă de licență în științe politice, urmată de un master în geopolitică, teritoriu și securitate la King's College London. Hajdari a urmat apoi cea de-a doua diplomă de master în Drepturile Omului la Universitatea Columbia. Hajdari s-a adresat ulterior Institutului Harriman pentru Studii Ruse, Eurasiatice și Est-Europene de la Universitatea Columbia cu privire la provocările din Balcanii de Vest în timpul președințiilor lui Donald J. Trump și Vladimir V. Putin. Hajdari a publicat, de asemenea, numeroase editoriale despre provocările din regiune în reviste precum Newsweek Magazine.[2][3][4]

Hajdari a ocupat funcția de asociat în cabinetul congresmanului Eliot L. Engel, membru al Camerei Reprezentanților SUA pentru al 16-lea district din New York[5] și președinte al Comisiei pentru Afaceri Axterne a Camerei Reprezentanților din Statele Unite.[6]

După scurta sa experiență în Congresul SUA, a decis să se întoarcă în Albania, în încercarea de a ajuta la revitalizarea partidului cofondat de tatăl ei și de a-i reda gloria de odinioară.[7]

Carieră politică[modificare | modificare sursă]

În iunie 2017, a fost anunțat că va candida pentru un loc în parlament, alături de liderul Partidului Democrat Basha din Tirana. Fiind într-o poziție sigură în lista candidaților, a fost văzută ca una dintre noile figuri proeminente aduse de democrați în parlament.

În septembrie a fost numită membră a Comisiei pentru politică externă și a Comisiei pentru integrare europeană. Trăind mulți ani în străinătate, a avut dificultăți de exprimare în majoritatea discursurilor sale publice din timpul activității sale parlamentare.

În decembrie 2018, în urma protestelor studențești naționale din Albania, Hajdari a încălcat decizia partidului său de boicotare a Parlamentului pentru a aborda situația studenților, declarându-și sprijinul pentru studenți și susținând că este gata să-și părăsească mandatul și să se alăture protestelor.[8] Într-un anunț public, ea a declarat că Albania are nevoie de o nouă mișcare și că a luat în considerare părăsirea Partidului Democrat, deoarece nu mai este binevenit de oameni.[9]

În urma deciziei fostului lider al Partidului Democrat, Lulzim Basha, din 18 februarie 2019, de a-și depune mandatul și de a renunța la funcția de lider al Partidului Democrat în Parlament,[10] Hajdari și-a exprimat dezaprobarea față de decizia partidului de a părăsi în masă parlamentul într-un interviu din 11 martie[11] difuzat de Voice of America. Aceasta a confirmat că nu se va alătura celorlalți 41 de deputați ai partidului care au demisionat din funcție. Hajdari a descris că principalul motiv era reprezentat de protestele din ce în ce mai violente pe care Lulzim Basha le-a condus în Tirana,[12][13][14] proteste de asemenea condamnate de Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, și comisarul pentru extinderea UE, Johannes Hahn.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Kajaci, Zamira (). „Patozi udhëheq Bindjen Demokratike/ Reagon Rudina Hajdari: Suksese por..”. Lajmi i Fundit - Lajme (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Can one handshake end decades of self-interested macho politics?”. Newsweek (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Op-Ed: The Perfect Storm”. Balkanist (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Op-Ed: Protests, Post-Communism and Compromise in Albania”. Balkanist (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Congressman Eliot Engel : Our District”. engel.house.gov. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Chairman - House Foreign Affairs Committee”. foreignaffairs.house.gov. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Albania Opposition MPs to Quit 'Mafia' Parliament”. Balkan Insight (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Intervistë me deputeten Rudina Hajdari (în albaneză), arhivat din original la , accesat în  
  12. ^ „Protests Against Rama's Government Turn Violent in Albania”. Balkan Insight (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Albania Opposition Supporters Clash with Police During Protest”. Balkan Insight (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Caucaso, Osservatorio Balcani e. „Albania: the day after the protest of the opposition”. Osservatorio Balcani e Caucaso (în italiană). Arhivat din original la . Accesat în .