Rozita Sokou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rozita Sokou
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Atena, Regatul Greciei Modificați la Wikidata
Decedată (98 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Athena⁠(d)[3] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (COVID-19[4]) Modificați la Wikidata
PărințiGeorgios Sokos[*][[Georgios Sokos (Greek journalist and publisher (1892-1937))|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Grecia Modificați la Wikidata
Ocupațiecritic de film[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză
limba italiană
limba greacă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materArsakeia - Tositseia Scholeia[*][[Arsakeia - Tositseia Scholeia (private school in Athens, Psychiko, Ekali, Thessaloniki, Ioannina, Patras, Greece)|​]]
Școala de Arte Frumoase din Atena[*][5]
Lady Margaret Hall[*][[Lady Margaret Hall (college of the University of Oxford)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieDramatiki Scholi Peiraϊkoù Syndesmou[*][[Dramatiki Scholi Peiraϊkoù Syndesmou (Greek drama school)|​]]
Kathimerini[*][[Kathimerini (Greek newspaper)|​]]  Modificați la Wikidata
RudeEkali Sokou[*][[Ekali Sokou (actriță greacă)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiCavaler al Ordinului Artelor și Literelor[*]  Modificați la Wikidata

Rosita Sokou (în greacă Ροζίτα Σώκου; n. , Atena, Regatul Greciei – d. , Athena⁠(d)) a fost o jurnalistă[6], autoare, dramaturgă și traducătoare de origine greacă. A fost una dintre primele jurnaliste din Grecia și și-a început cariera ca critic de film în 1946. S-a mutat în Roma după ce s-a măritat cu un jurnalist și autor italian, Manlio Maradei. Având dificultăți cu viața și cariera în Italia, s-a întors în Grecia împreună cu fiica ei pentru a-și relua munca.[7] Din 1977-1983 a devenit o celebritate ca parte a show-ului „Na I Efkeria”. În 1992-1993 a devenit gazda propriului show televizat numit „Vizitatori noaptea” pe canalul New Channel. A lucrat ca traducătoare pentru numeroși autori. A fost de asemenea implicată în teatru și a scris piese și adaptări. De asemenea, a scris cărți. A câștigat premii din partea Guvernului Franței și a Greciei pentru jurnalism.

Începutul vieții și studiile[modificare | modificare sursă]

Tatăl ei, Georgios Sokos, a fost un jurnalist, editor și dramaturg din Aitoliko care a murit la vârsta de 44 de ani, cu puțin înainte să înceapă războiul. Mama ei Titika Michailidou este originară din İzmir. Rosita-Maria-Zoe (numele ei complet) s-a născut în Plaka, Atena, pe 9 septembrie 1923 și a copilărit în Psychiko. Bunicul ei, Fotis Michailidis, a fost un fan de teatru și cinema și a făcut-o să vadă toate filmele și piesele de teatru disponibile săptămânal și Rosita a început să scrie recenzii când era la liceu.[8][9] A urmat cursurile Școlii de Stat de Arte Frumoase pe care abandonat-o pentru a studia cu pictorul Yannis Tsarouchis, care a descurajat-o mai târziu să devină pictoriță.

Cariera didactică[modificare | modificare sursă]

În ultimii ani a predat istoria teatrului la școala de teatru „Melissa” înființată de Elda Panopoulou și la Școala de Teatru Piraeus Union. Nu a predat atât o istorie formală, cea din cărți, cât experiențele ei din culisele teatrului grecesc și artiștii acestuia, alături de care a trăit.[10]

Premii[modificare | modificare sursă]

A primit medalia „Chevalier de l' Ordre des Arts et des Lettres” din partea Guvernului Franței (1986) și a fost premiată de Fundația Botsis pentru contribuția ei la jurnalismul din Grecia.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.kathimerini.gr/society/561629623/pethane-i-rozita-sokoy-nosileyotan-me-koronoio/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://www.protothema.gr/greece/article/1191496/pethane-i-rozita-sokou-nosileuotan-me-koronoio/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.lifo.gr/now/greece/pethane-i-rozita-sokoy-nosileyotan-sto-nosokomeio-me-koronoio  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Esteemed journalist Rosita Sokou, 98, passes away (în engleză) 
  5. ^ BiblioNet, accesat în  
  6. ^ „Ροζίτα Σώκου: "Σιχαίνομαι τις πικραμένες μετριότητες". 
  7. ^ „Τα δύο πρόσωπα της Ροζίτας Σώκου”. . 
  8. ^ „MISKO: 86 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραπέζι”. . 
  9. ^ „Η Ροζίτα Σώκου και τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν!”. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ „Τι κάνει σήμερα η Ροζίτα Σώκου”. .