Rosie Stephenson-Goodknight
Rosie Stephenson-Goodknight | |
![]() | |
Date personale | |
---|---|
Născută | (71 de ani) ![]() Gary, Indiana, SUA ![]() |
Cetățenie | ![]() ![]() |
Ocupație | Wikimedian[*] health administrator[*] biografă[*] ![]() |
Limbi vorbite | limba engleză limba sârbă ![]() |
Activitate | |
Domiciliu | Nevada City[*] Las Vegas ![]() |
Alma mater | California State University[*] Universitatea din California, San Diego[*][1] University of California, Irvine[*] University of California, Los Angeles ![]() |
Rude | David Albala[*] Paulina Lebl-Albala[*] ![]() |
Premii | Wikimedian of the Year[*] () Woman of Merit[*] ()[2] Cavaler al Ordinului Sf. Sava al Pacifismului Diplomatic[*] ()[3] ![]() |
Prezență online | |
Modifică date / text ![]() |
Rosie Gojich Stephenson-Goodknight[4] (n. , Gary, Indiana, SUA) este o redactoare a Wikipediei din Statele Unite ale Americii, cunoscută sub pseudonimul (numele de utilizator) Rosiestep, care este remarcată pentru acțiunile sale de combatere a părtinirii de gen pe Wikipedia(d), manifestate prin derularea de proiecte ale creșterii cantității și calității biografiilor femeilor.[5][6] Ea a contribuit cu mii de articole noi.
Stephenson a fost desemnată Wikipedistul anului(d) în 2016.[a] În mai 2018, a fost onorată în Serbia cu titlul de Cavaler al Ordinului Sf. Sava al Pacifismului Diplomatic(d). A fost aleasă în Consiliul de administrație al Fundației Wikimedia în octombrie 2021.[7]
Tinerețe
[modificare | modificare sursă]Stephenson-Goodknight este de origine sârbă. Ea este nepoata Paulinei Lebl-Albala(d), o feministă care a fost președintele Femeilor Universitare din Iugoslavia.[8][9] David Albala(d), bunicul ei, a fost medic și lider sionist, care a servit o perioadă ca președinte al comunității de sefarzi din Belgrad.[10][11] La o vârstă fragedă, ea a manifestat un interes puternic pentru cultura lumii, dar a fost încurajată de tatăl ei să urmeze o carieră în antropologie; într-un final, a absolvit cu diplomă de master în administrarea afacerilor.[12]
Redactarea Wikipediei
[modificare | modificare sursă]Stephenson-Goodknight a început să editeze Wikipedia în 2007. Fiul ei editase un articol despre un oraș din Ucraina în care se afla ca parte a Peace Corps și i-a spus că Wikipedia poate fi editată de oricine. Ea a început să editeze mai târziu în același an, când a căutat cărți publicate de Book League of America(d) și a determinat că unele informații lipsesc de pe Wikipedia.[13] Ea a considerat că enciclopedia este o cale potrivită pentru promovarea antropologiei, citând influența lui Margaret Mead:[12][14]
„Unii din voi știu că în adâncul sufletului sunt un antropolog cultural. Am vrut să urmez pașii lui Margaret Mead și să studiez acest domeniu la Barnard, așa cum au făcut Margaret și mama mea. Am vrut să călătoresc în Papua Noua Guinee ca să cercetez oamenii de acolo, la fel ca Margaret. Dar tata s-a opus studiilor mele în antrolopogie – m-a sfătuit să mă specializez în ceva mai practic. Și iată-mă acum, peste ani, trăind o viață de antropolog cultural amator, scriind articole despre insula Goaribari(d) și canibalii de pe ea. Dedic acest articol tuturor fetițelor cu vise „nepractice”.”

Stephenson-Goodknight a lucrat la crearea de articole despre geografie, arhitectură și diverse biografii timp de câțiva ani, cu timpul concentrându-se pe biografiile femeilor.[12] În 2014, a fost subiectul unui articol al Huffington Post din Marea Britanie, care a prezentat-o drept autoarea a peste 3.000 de articole noi de pe Wikipedia.[12] Către 2016 ea crease peste 4.000 de articole noi și făcuse peste 100.000 de editări.[5][15] A devenit laureata premiului „Wikipedistul anului(d) 2016”, acordat de fondatorul Wikipedia Jimmy Wales ca recunoaștere a reușitelor remarcabile, împărțind premiul cu o altă redactoare, Emily Temple-Wood(d).[5] A fost co-fondatoare a proiectelor „WikiProject Women” („Proiectul wiki «Femei»”), „WikiProject Women writers” („Proiectul wiki «Scriitoare»”) și Women in Red.[14] Aceste inițiative au crescut procentul Wikipedia de articole despre femei (în raport cu cele despre bărbați) de la 15,5% la 16,35%.[16] A participat și la proiecte similare, precum Art+Feminism Wikipedia Edit-A-Thon în aprilie 2016.[17]
Stephenson-Goodknight și-a exprimat opinia că există suficient material pentru a scrie biografii mai ample, cu condiția ca oamenii să fie pregătiți să le caute.[6] Ea consideră, de asemenea, contribuția femeilor în Wikipedia ca fiind una esențială: „Ceea ce este necesar Wikipediei este tu, femeia-editor, cu aptitudinile și interesele tale unice și cu tonul în discuție. Fără tine, dezechilibrul de gen va continua pe Wikipedia”.[12]
Pe 23 ianuarie 2020, Wikipedia a anunțat că Stephenson-Goodknight a fost autoarea celui de-al 6.000.000-lea articol al Wikipediei în limba engleză, și anume biografia scriitoarei canadiane Maria Elise Turner Lauder(d)[18]
Premii și recunoaștere
[modificare | modificare sursă]
La 14 decembrie 2017, Goodknight a fost „oaspetele de onoare” la un eveniment găzduit de ambasadorul Israelului în Serbia, Alona Fisher-Kamm(d), cu ocazia aniversării a 25 de ani de relații diplomatice dintre Serbia și Israel.[4][19]
La 29 mai 2018, Stephenson-Goodknight a fost decorată cu titlul de Cavaler al Ordinului Sf. Sava al Pacifismului Diplomatic(d) („Vitez svetosavskog pacifizma”) de către viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Serbiei Ivica Dačić,[20] ca recunoaștere pentru munca sa pe Wikipedia de comemorare a sârbilor la „o sută de ani de la Marele Război”. A fost menționată în mod special contribuția ei la păstrarea memoriei ofițerului militar sârb și liderului comunității evreiești, bunicul ei David Albala(d).[20][21]
Viață personală
[modificare | modificare sursă]Stephenson-Goodknight lucrează în Las Vegas ca administrator de afaceri la o companie de asistență medicală. Locuiește în Las Vegas și în Nevada City, California(d).[13][16]
Note explicative
[modificare | modificare sursă]- ^ A împărțit acest premiu cu Emily Temple-Wood(d).
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ LinkedIn, accesat în
- ^ http://www.sandiegouniontribune.com/news/2008/jan/01/past-women-of-merit-honorees/ Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ https://www.blic.rs/vesti/politika/dacic-dodelio-najvisa-diplomatska-priznanja-medu-laureatima-modna-kreatorka/j3w5jjz Lipsește sau este vid:
|title=
(ajutor) - ^ a b Milošević, Žikica (). „Interview with Rosie Gojich Stephenson-Goodknight: Everyone in Serbia made me feel like 'this is your home'”. Diplomacy&Commerce (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b c „Wikipedia editing marathons add women's voices to online resource”. Houston Chronicle. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b Redden, Molly (). „Women in science on Wikipedia: will we ever fill the information gap?”. The Guardian. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Wikimedia Foundation welcomes new Trustees Rosie Stephenson-Goodknight, Victoria Doronina, Dariusz Jemielniak, and Lorenzo Losa”. Diff (în engleză). . Accesat în .
- ^ Haan, Francisca de; Daskalova, Krasimira; Loutfi, Anna (). Biographical Dictionary of Women's Movements and Feminisms in Central, Eastern, and South Eastern Europe: 19th and 20th Centuries. Central European University Press. pp. 297–. ISBN 978-963-7326-39-4. Accesat în .
- ^ Vučetić, Radina. „The Emancipation of Women in Interwar Belgrade and the "Cvijeta Zuzori ć " Society” (PDF). Yugoslav Association for Social History. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .
- ^ Radović, Nadežda (). „Evokacija Srpskog Feminizma S Početka 20. Veka” (în sârbă). Medijska Dokumentacija. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „25 Years of the Israel-Serbia Diplomatic Relations”. Embassy of Israel. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b c d e Hussain, Netha (). „Rosie Stephenson: The Woman Who Wrote Over Three Thousand Articles on Wikipedia”. Huffington Post. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b Bernard, Zoe (). „Finding inspiration from editing Wikipedia: a profile of Rosie Stephenson-Goodknight”. Wikimedia Foundation. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b Erhart, Ed (). „Jimmy Wales names Emily Temple-Wood and Rosie Stephenson-Goodknight as Wikipedians of the Year”. Wikimedia Blog. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „X!'s tools”. wmflabs.org. Accesat în .
- ^ a b Liu, Teresa Yinmeng (). „Nevada City's Rosie Stephenson-Goodknight named co-Wikipedian of 2016 for addressing online gender gap”. Western Nevada County Union. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ „Art+Feminism Wikipedia Edit-A-Thon”. University of Nevada, Las Vegas Libraries. februarie 2016. Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ Wikipedia now has more than 6 million articles in English Arhivat în , la Wayback Machine., Manish Singh, January 23, 2020, techcrunch.com.
- ^ „25 Years of the Israel-Serbia Diplomatic Relations”. Embassy of Israel in Serbia. . Arhivat din original la . Accesat în .
- ^ a b „Serbian Diplomacy Day Marked”, C or D, Belgrade: Alliance International Media, , arhivat din original la , accesat în
- ^ „Dačić dodelio najviša diplomatska priznanja, među laureatima modna kreatorka, humintarac, preživeli logoraši Jasenovca…”. Blic (în sârbă). . Arhivat din original la . Accesat în .
Legături externe
[modificare | modificare sursă]Materiale media legate de Rosie Stephenson-Goodknight la Wikimedia Commons
- Pagina de utilizator a lui Rosie Stephenson-Goodknight la Wikipedia în engleză
- Site web oficial
- Rosie Stephenson Goodknight la Europeana
- Rosie Stephenson-Goodknight pe Twitter