Roman Golovcenko

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Roman Golovchenko
Date personale
Născut (50 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Žodzina, RSS Bielorusă, URSS[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Belarus Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
politician Modificați la Wikidata
prem’ier-ministr Respubliki Bielaruś Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
GuvernPravitelstvo Romana Golovcenko[*][[Pravitelstvo Romana Golovcenko |​]]
Precedat deSiarhiej Mikalajevič Rumas[*][[Siarhiej Mikalajevič Rumas (9th Prime Minister of Belarus 2018–2020)|​]]
Ambasador Modificați la Wikidata

Premiimedal «100 let obrazovania Tatarskoi Avtonomnoi Sovetskoi Soțialisticeskoi Respubliki»[*][[medal «100 let obrazovania Tatarskoi Avtonomnoi Sovetskoi Soțialisticeskoi Respubliki» |​]]
Ordinul Prietenia între Popoare[*]
Partid politicIND
Alma materInstitutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova[*] (relații internaționale, )
Akademija kiravannia pry Prezidencie Respubliki Bielaruś[*][[Akademija kiravannia pry Prezidencie Respubliki Bielaruś (university in Minsk, Belarus)|​]] (Economics and Foreign Economic Activity Management[*][[Economics and Foreign Economic Activity Management |​]], )

Roman Alexandrovici Golovchenko (n. , Žodzina, RSS Bielorusă, URSS) este un politician din Belarus care deține funcția de prim-ministru al Belarusului din 4 iunie 2020.

Viața timpurie și activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 10 august 1973 la Jodino ca unicul copil. Tatăl său, Alexander Nikolaevici Golovcenko, a absolvit Institutul Politehnic din Belarus și a lucrat ca inginer în biroul de proiectare al Uzinei de Tractoare din Minsk.[3] A locuit în Jodino până la vârsta de 10 ani, când s-a mutat cu părinții la Minsk, unde a absolvit liceul.[4] Golovcenko a absolvit Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova în 1996. De asemenea, a absolvit Academia de Administrație Publică în 2003.

Cariera[modificare | modificare sursă]

În 2009, a fost numit vice-prim-ministru. În 2013, a fost numit ambasador în Emiratele Arabe Unite. În 2018, a fost numit ambasador în Qatar, Kuweit și Arabia Saudită.[5] A fost numit în funcția sa actuală de președintele Alexander Lukașenko cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din Belarus din 2020.[6] Înainte de numire, a ocupat funcția de președinte al Comitetului militar-industrial de stat. A demisionat din funcția de prim-ministru la 17 august 2020, în timpul protestelor din Belarus din 2020.[7] Cu toate acestea, demisia nu a intrat în vigoare imediat, întrucât era încă descris drept „prim-ministru” o zi mai târziu de aceeași mass-media care i-a anunțat demisia.[8] Mai târziu (19 august) a fost numit prim-ministru al noului guvern.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.vpk.gov.by/en/about/senior-office/golovchenko-roman-aleksandrovich.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://mobsearch.net/news/1572451451  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Краснознаменное Торпедо. Дети войны”. Accesat în . [nefuncțională]
  4. ^ „Женат второй раз, сын пишет стихи по-белорусски: что известно о семье нового премьер-министра Романа Головченко”. Наша Ніва. Accesat în . 
  5. ^ „Pantus Dzmitry Aleksandrovich”. www.vpk.gov.by. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Belarus leader names new prime minister two months before election”. – via www.reuters.com. 
  7. ^ „Belarusian government resigns”. eng.belta.by. . Accesat în . 
  8. ^ „Prime minister: All the enterprises are working, there are protesters at some of them”. eng.belta.by. . Accesat în . 
  9. ^ „Lukashenko appoints new government”. eng.belta.by. . Accesat în .