Robert de Sorbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Robert de Sorbon
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Sorbon, Champagne-Ardenne, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (72 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Regatul Franței Modificați la Wikidata
Religiecatolicism Modificați la Wikidata
Ocupațieteolog[*]
capelan Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba latină Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieVechea Universitate din Paris[*]  Modificați la Wikidata

Robert de Sorbon (n. , Sorbon, Champagne-Ardenne, Franța – d. , Paris, Regatul Franței) a fost un teolog francez, capelanul lui Ludovic al IX-lea al Franței și fondatorul colegiului Sorbona din Paris.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut într-o familie săracă în Sorbon, aparținând în momentul de față departamentului Ardennes, Robert de Sorbon a intrat în cadrul bisericii fiind educat în Reims și în Paris. Acesta a fost recunoscut pentru pietatea sa, obținând sprinjinul regelui Ludovic al IX-lea al Franței (Saint Louis). În jurul anului 1251 a devenit preot în Cambrai înainte să fie numit drept preot al Parisului și respectiv duhovnic al regelui în anul 1258.

În jurul anului 1253 Sorbon a început să predea, iar în 1257 a înființat Maison de Sorbonne, un colegiu din Paris care inițial a urmărit predarea teologiei unui număr de douăzeci de studenți săraci. Colegiul a fost finanțat de regele Ludovic al IX-lea și a primit în 1259 aprobare de la papa Alexandru al IV-lea, fiind ajutat de Petru de Limoges. Ulterior s-a dezvoltat, fiind un centru major de studiu și devenind nucleul a ceea ce avea să devină Universitatea din Paris. Sorbon a fost rector al universității, predând și predicând din 1258 și până în anul morții.

Biblioteca Universității din Reims, inaugurată în 2006, îi poartă numele.

Note[modificare | modificare sursă]