Robert Schultzberg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Robert Schultzberg
Date personale
Născut3 ianuarie 1975, Geneva, Elveția
Genève, Geneva, Elveția Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Switzerland.svg Elveția Modificați la Wikidata
Ocupațiemuzician
Activitate
Gen muzicalAlternative rock, indie rock
Instrument(e)baterie  Modificați la Wikidata
Prezență online

Robert Schultzberg este un muzician născut pe 3 ianuarie 1975, la Geneva. Este jumătate suedez, jumătate britanic.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Prima trupă cunoscută în care Schultzberg a activat a fost Placebo. A ajuns să facă parte din trupă în urma propunerii fostului său coleg de școală, Stefan Olsdal[1], ca urmare a faptului că formația avea nevoie de un membru permanent (bateristul care îi ajutase până atunci la înregistrări, Steve Hewitt, făcea parte la vremea respectivă dintr-o altă trupă, Breed)[2].

Cu el la tobe, Placebo au scos în 1995 primul lor single, „Bruise Pristine”, pe o compilație Fierce Panda, single despre care solistul Brian Molko își va aminti cu neplăcere mai târziu[3]. După aceea, a urmat semnarea contractului cu Caroline Records, și înregistrarea albumului de debut.

Anterior lansării albumului pe piață, Placebo au mai scos trei single-uri: „Come Home”, „36 Degrees” și „Teenage Angst”; toate cele trei cântece au beneficiat de videoclip. Tot cu Schultzberg la tobe trupa avea să înregistreze și versiunea single a piesei „Nancy Boy”, precum și piesa „Slackerbitch”.

Relația dintre Molko și Schultzberg nu era însă una prea bună. Schultzberg a fost concediat pentru prima oară în septembrie 1995, dar a fost reangajat în vederea înregistrării single-ului „Bruise Pristine”. După o ceartă în august 1996, chiar înainte de primul lor show televizat, „The White Room”[2], Molko a decis că ar fi mai bine pentru trupă ca Schultzberg să plece. Olsdal și Schultzberg nu au avut niciun drept de opinie în această chestiune. Robert a propus să cânte împreună până la sfârșitul anului, pentru a promova albumul. În septembrie 1996, în timp ce se aflau în turneu în SUA, Schultzberg a fost informat că nu avea să participe la turneul din Germania care urma celui din SUA. La cererea managerului, el a mai participat totuși la două concerte în Paris după turneul din SUA[4].

După ce a părăsit trupa, Schultzberg a lucrat pentru o perioadă de timp ca muzician de studio. În 2002, a fondat, alături de producătorul Paul Epworth și de basistul Jon Meade o trupă, Lomax, cu care a scos în 2003 un album, numit A Symbol Of Modern Living, și trei single-uri. În 2004, trupa s-a destrămat.

Schultzberg este în prezent bateristul formației Rudeboy and Rascal[5].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Brian-Molko.com Accesat la data de 11 octombrie 2009
  2. ^ a b Placebocity.com Accesat la data de 23 noiembrie 2008
  3. ^ Placeboworld.co.uk Accesat la data de 23 noiembrie 2008
  4. ^ Sing365.com Accesat la data de 11 octombrie 2009
  5. ^ Pagina MySpace a formației Rudeboy and Rascal Accesat la data de 12 octombrie 2009

Legături externe[modificare | modificare sursă]