Robert Gray

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Robert Gray
Robert Gray.jpg
Date personale
Născut10 mai, 1755
Tiverton, Rhode Island
Decedatiulie 1806
pe mare
Căsătorit cuMartha
CetățenieFlag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațienavigator, explorator, american
Activitate
Cauza decesuluiFebra galbenă  Modificați la Wikidata

Robert Gray ( n.10 mai, 1755, Tiverton, Rhode Island – d. iulie, 1806, pe mare) a fost navigator și explorator american.

În timpul revoluției americane a servit în marina continentală, comandând nave comerciale de-a lungul coastei atlantice.

Nava "Lady Washington"

Căpitan al sloop-ului "Lady Washington", în expediția condusă de John Kendrick realizează prima călătorie maritimă în jurul lumii cu o navă sub pavilionul Statelor Unite ale Americii (1787 - 1790). Pornind din Boston, expediția ocolește capul Hoorn, poposește în Golful Nootka unde Gray preia comanda navei "Columbia Rediviva", în Hawaii și Kawangchow (Canton), reîntorcându-se în patrie, după ocolirea dinspre est a Capului Bunei Speranțe.

Repetă călătoria ( 1790 - 1793), iernează în Golful Nootka, la Clayoquot Sound (Insula Vancouver), descoperă Golful Grays Harbour (47° lat. N) și, la 46° 15' lat. N, gurile fluviului Columbia (denumit astfel în cinstea corăbiei sale) dovedind accesibilitatea acestuia pentru navigația maritimă. Aceasta a fost cea dintîi pătrundere a unui american într-o regiune din "vestul îndepărtat" (numită mai târziu Oregon). A fost un pionier în stabilirea comerțului de blănuri cu China, bogat izvor de venituri pentru coloniile din Noua Anglie.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Enciclopedia Descoperirilor Geografice - ed. Științifică și Enciclopedică București, 1975, pag. 305