Robert Gray

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Căpitan Robert Gray
Robert Gray.jpg
Născut 10 mai, 1755
Tiverton, Rhode Island
Decedat iulie 1806
pe mare
Cauza decesului yellow fever[*]
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Ocupație navigator, explorator, american
Soție Martha

Robert Gray ( n.10 mai, 1755, Tiverton, Rhode Island – d. iulie, 1806, pe mare) a fost navigator și explorator american.

În timpul revoluției americane a servit în marina continentală, comandând nave comerciale de-a lungul coastei atlantice.

Nava "Lady Washington"

Căpitan al sloop-ului "Lady Washington", în expediția condusă de John Kendrick realizează prima călătorie maritimă în jurul lumii cu o navă sub pavilionul Statelor Unite ale Americii (1787 - 1790). Pornind din Boston, expediția ocolește capul Hoorn, poposește în Golful Nootka unde Gray preia comanda navei "Columbia Rediviva", în Hawaii și Kawangchow (Canton), reîntorcându-se în patrie, după ocolirea dinspre est a Capului Bunei Speranțe.

Repetă călătoria ( 1790 - 1793), iernează în Golful Nootka, la Clayoquot Sound (Insula Vancouver), descoperă Golful Grays Harbour (47° lat. N) și, la 46° 15' lat. N, gurile fluviului Columbia (denumit astfel în cinstea corăbiei sale) dovedind accesibilitatea acestuia pentru navigația maritimă. Aceasta a fost cea dintîi pătrundere a unui american într-o regiune din "vestul îndepărtat" (numită mai târziu Oregon). A fost un pionier în stabilirea comerțului de blănuri cu China, bogat izvor de venituri pentru coloniile din Noua Anglie.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Enciclopedia Descoperirilor Geografice - ed. Științifică și Enciclopedică București, 1975, pag. 305