Sari la conținut

Roabă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O roabă.

O roabă (popular tărăboanță) este un instrument ce permite transportul obiectelor grele și voluminoase sau materialelor lichide pe distanțe scurte. Acest instrument este folosit în ferme mici, în grădinărit și în construcții, pentru transportul de ciment, mortar, cărămizi sau alte materiale.

Grecia antică

[modificare | modificare sursă]

Nu este încă clar unde și când a fost inventată roaba, dar există mai multe teorii ce văd prima apariție ale acestui instrument în Grecia antică[1], în jurul anului 400 î.Hr.[2], iar apoi a fost folosit și de romani.

Veche roabă chineză

O altă teorie presupune că roaba a fost inventată în China în jurul anului 100 î.Hr. [3] În Imperiul Chinei, deja în secolul al II-lea, au fost folosite roabe cu două roți pentru a transporta răniți. Acestea au fost inventate de Chuko Liang (181-234).[4]

Tipuri de roabe medievale
Cea mai veche roabă supraviețuită din Europa, din Ingolstadt, cca. 1537
Replica unei roabe medievale, Slawendorf Brandenburg an der Havel

Roaba a apărut în Europa medievală între 1170 și 1250. Spre deosebire de roabele din China, ale căror roți erau situate central sub suprafața de transport, roaba din Evul Mediu avea roata în mod constant în față sau aproape în față.[5][6] Cele mai vechi roabe din Europa centrală au fost găsite în 2014 și 2017 în timpul săpăturilor arheologice din Ingolstadt. Datele de tăiere ale copacilor care alcătuiesc scândurile roabelor, ar putea data dendrocronologic pentru o roabe în anul 1537, iar pentru cealaltă în anii 1530.[7]

Imaginile vechi indică faptul că roaba europeană a evoluat de la targă, la suportul frontal înlocuit cu roata. Acest lucru ar explica, de asemenea, contenitorul și o construcție complet diferită de roaba chineză.

O legendă mai spune că Leonardo da Vinci ar fi inventat-o, văzând cu ce dificultate unii lucrători transportau niște greutăți.

Epoca modernă

[modificare | modificare sursă]
Roabă, Frankfurt

Roabele în Europa sunt, de obicei, până la sfârșitul secolului al XIX-lea făcute din lemn, dar încă din 1822 erau în Anglia roabe din fier.[8] În jurul anilor 1950, există roabe cu anvelope pneumatice și contenitorul într-o singură bucată.

Din punct de vedere tehnic, roaba este o pârghie de tipul II.

Componentele roabei:
1) Mânerele
2) Contenitorul
3) Roata
4) Picioarele

De obicei o roabă este compusă de:

 • O roată centrală sau două roți laterale, de obicei cauciucate
 • Două mânere, care sunt extensia arborilor conectați la axul roții.
 • Două picioare, care permit roabei stabilitate când este lăsată.
 • Un container, unde se pun obiectele ce necesită transportul. Contenitorul se sprijină pe un chenar și poate fi realizat din plastic sau din oțel, pentru a asigura o rezistență sporită la impact ș lai presiune. Mai demult era făcută din scânduri din lemn.
 1. ^ M. J. T. Lewis, S. 470 ff.
 2. ^ engleză {{{1}}} Ce este o roabă?
 3. ^ engleză {{{1}}} Invenția roabei
 4. ^ Needham, Volume 4, Part 2, 259-260.
 5. ^ M. J. T. Lewis, S. 453–475
 6. ^ Matthew Paris: Life of SS Alban and Amphibalus [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
 7. ^ Fehlender Parameter „zugriff“, oder „zugriff-jahr“ (Hilfe) Die erste Schubkarre der alten Schanzer - Ein außergewöhnlicher Fund vom Gießereigelände. In: Aktuelle Meldungen. Stadt Ingolstadt..
 8. ^ Loudon: Encyclopaedia of Gardening. 1822, S. 332

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Roabă