Republica Munster

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Republica Munster
Poblacht na Mumhan
Munster Republic
State nerecunoscute
Flag of the United Kingdom.svg

 
Flag of Ireland.svg

1922 – 1923 Flag of Ireland.svg

Drapelul Republicii Munster

Steag

Localizarea Republicii Munster
Insula Irlanda
Capitală Cork
Limbă/limbi limba irlandeză, limba engleză
Formă de guvernare Republică
Președinte
 - 1922 Éamon de Valera
Istorie
 - Proclamarea Republicii Irlandeze 24 aprilie 1916
 - Tratatul Anglo-Irlandez decembrie 1922
 - Războiul Civil Irlandez 1923

Republica Munster (engleză Munster Republic) a fost un termen folosit de Irlandezii republicani de a desemna un teritoriu pe care aceștia l-au controlat în provincia Munster a Irlandei la începutul Războiului Civil Irlandez (anul 1922).

După prima săptămână de lupte din Războiul Civil (28 iunie - 5 iulie 1922), Dublin era ocupat de cei care susțineau Tratatul anglo-irlandez și Statul liber Irlandez. Principala fortăreață a forțelor anti-tratat (Republicanii irlandezi) a devenit Republica Munster - ținuturile de la sud de o linie ce unea Limerick și Waterford. Liam Lynch, comandantul republican, spera să folosească "Republica" drept mijloc de renegociere a Tratatului, și spera să reconstituie Republica Irlanda din 1919 - 1921. Lynch a fost criticat dur de unii republicani pentru această atitudine defensivă. Aceștia considerau că el ar fi trebuit să acționeze ofensiv pentru a aduce războiul la un sfârșit rapid.

Totuși, părții Anti-Tratat (susținută de majoritatea Armatei Republicane Irlandeze), îi lipseau unitățile de artilerie și de blindate, ambele obținute de Statul Liber de la britanici. Statul Liber a lansat o ofensivă împotriva Republicii Munster în iulie 1922. Limerick și Waterford au fost ușor cucerite, iar Cork a devenit ultimul ținut independent de Statul Liber. Michael Collins a trimis Armata Statului Liber pe mare la Cork și la Fenit, iar Cork a fost recucerit la 10 August. Sfârșitul Republicii a rezultat în forțarea opoziției Tratatului în zonele rurale și la lupte de gherilă.