Republica Autonomă Sovietică Socialistă Careliană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Republica Autonomă Sovietică Socialistă Careliană
Republica Carelia
Карельская Автономная Советская Социалистическая Республика
Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta
—  Republică autonomă sovietică  —
 – 
DrapelStemă
DrapelStemă
RASS Careliană pe harta Uniunii Sovietice din 1940.png
RASS Careliană pe harta Uniunii Sovietice din 1940.png
RASS Careliană pe harta Uniunii Sovietice din 1940.png
CapitalăPetrozavodsk
Guvernare
Formă de guvernareRepublică
Istorie
Decretul Sovietului Comisarilor Poporului de înființare
Promovarea la statutul de republică sovietică (RSS Carelo-Finică)1940
Retrogradare la statutul de republică autonomă
Proclamarea Republicii Carelia1991
Date statistice
Suprafață 
 - 1926147.000 km²
Populație 
 - 1926269.700 loc.
     Densitate1,8 loc./km²
În prezent parte din
Federația Rusă

Republica Autonomă Sovietică Socialistă Careliană (în rusă Каре́льская Автоно́мная Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика, în finlandeză Karjalan autonominen sosialistinen neuvostotasavalta), pe scurt RASS Careliană (în rusă Каре́льская АССР, în finlandeză Karjalan ASNT), numită uneori Carelia Sovietică sau doar Carelia, a fost o republică autonomă din cadrul RSFS Ruse, Uniunea Sovietică, cu capitala la Petrozavodsk.

Timbru al poștei sovietice „50 de ani ai RASS Careliană” (1970)

RASS Careliană a fost formată pe baza Comunei Muncii Careliene ca parte a RSFS Ruse prin decretul prezidiului Comitetului Central Executiv din 27 iunie 1923 și prin decretul CCE și al Sovietului Comisarilor Poporului din 25 iulie 1923 from the.[1] În 1927, republica autonomă a fost împărțită în raioane,[2] care au înlocuit volostele.

Din în 1940 până în 1956, teritoriul finlandez ocupat de sovietici (unde a fost proclamat pentru o scurtă perioadă de timp un stat marionetăRepublica Democrată Finlandeză) a fost unit cu mai vechea Republică Autonomă Careliană și a format Republica Socialistă Sovietică Carelo-Finică, care a avut statutul de republică unională în structura federală a Uniunii Sovietice. În această republică însă, doar un număr mic de cetățeni erau de etnie careliană sau finlandeză (carelienii reprezentau doar 23% și finlandezii 2% din populație, în conformitate cu rezultatele recensământului din 1939[3], pentru, ca în 1959, carelienii să fie doar 13%, iar finlandezii 4% din populație.[4]. Unii istorici au considerat că această creștere a ponderii populației finlandeze a fost cel mai probabil un „mijloc convenabil pentru ușurarea unei posibile încorporări a unui teritoriu finlandez suplimentar”[5] (or all of Finland[6]) ori „cel puțin o modalitate de menținere continuă a Finlandei sub presiune”.[6]

Pe 16 iulie 1956, republica a fost retrogradată de la statutul de republică unională la cel de republică autonomă și a revenit în componența RSFS Ruse. Începând cu 9 august 1990, RASS Careliană și-a proclamat suveranitatea de stat și a fost redenumită Republica Sovietică Socialistă Careliană (rusă Каре́льская Сове́тская Социалисти́ческая Респу́блика; finlandeză Karjalan sosialistinen neuvostotasavalta). RSS Careliană a fost redenumită Republica Carelia pe 13 noiembrie 1991 și este în prezent un subiect federal al Rusiei.

Note și bibliografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Împărțirea administrativ-teritorială a regiunii Murmansk (1920-1993)”, p. 31
  2. ^ „Împărțirea administrativ-teritorială a regiunii Murmansk (1920-1993)”, p. 35
  3. ^ „Всесоюзная перепись населения 1939 года. Национальный состав населения районов, городов и крупных сел РСФСР” [Recensământul populației din întreaga Uniune din 1939. Compoziția națională a populației raioanelor, orașelor și satelor mari din RSFSR] (în rusă). Демоскоп. 
  4. ^ „Всесоюзная перепись населения 1959 года. Национальный состав населения по регионам России” [Recensământul populației din întreaga Uniune din 1959. Compoziția etnică a populației pe regiuni Rusiei] (în rusă). Демоскоп. 
  5. ^ Helin, Ronald Arthur (). Economic-geographic Reorientation in Western Finnish Karelia: A Result of the Finno-Soviet Boundary Demarcations of 1940 and 1944 [Reorientarea economico-geografică în Karelia finlandeză de vest: un rezultat al delimitărilor granițelor finlandezo-sovietice din 1940 și 1944]. National Academy of Sciences, National Research Council. p. 101. 
  6. ^ a b Taagepera, Rein (). The Finno-Ugric Republics and the Russian State [Republicile fino-ugrice și statul rus]. C. Hurst & Co. Publishers. p. 109. ISBN 1-85065-293-7. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Архивный отдел Администрации Мурманской области. Государственный Архив Мурманской области. (). Административно-территориальное деление Мурманской области (1920-1993 гг.). Справочник. Мурманск: Мурманское издательско-полиграфическое предприятие "Север".