Renauld de Courtenay

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Renaud de Courtenay (sau Renauld, Reginald) (d. 27 septembrie 1194) a fost un nobil francez, membru al Casei de Courtenay, care a ajuns ulterior în Anglia, în Berkshire.

Renaud era fiul lui Milo de Courtenay și Ermengarda de Nevers.

Carieră[modificare | modificare sursă]

El a dobândit titlul de senior de Courtenay. A luptat în Cruciada a doua, alături de regele Ludovic al VII-lea al Franței. Renauld a intrat în conflict cu Ludovic al VII-lea, care a preluat posesiunile franceze ale sale și le-a atribuit, alături de fiica lui Renaud, Elisabeta, fratelui său mai mic, Petru (care, din acest motiv, a devenit cunoscut ca Petru I de Courtenay(d. 1183)). Renaud a fost numit senior de Sutton în 1161. În 1172, l-a însoțit pe regele Henric al II-lea al Angliei în expediția din Irlanda, în Comitatul Wexford.[1]

Căsătorii[modificare | modificare sursă]

Renaud a fost căsătorit în două rânduri:

Urmași[modificare | modificare sursă]

De pe urma primei căsătorii, Renaud a avut o fiică, Elisabeta, care a fost dată în căsătorie de către regele Ludovic al VII-lea al Franței (d. 1180) fratelui său mai tânăr, Petru de Franța, care a devenit atunci cunoscut ca Petru I de Courtenay (d. 1183).[3]

El a mai avut un fiu, Robert de Courtenay.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Charles Mosley, editor, Burke's Peerage, Baronetage & Knightage, 107th edition, 3 volumes, Wilmington, Delaware, Burke's Peerage (Genealogical Books) Ltd, 2003), volume 1, p. 1122.
  2. ^ I. J. Sanders, English Baronies, Oxford, 1960, p. 69-70, Okehampton
  3. ^ Jirí Louda and Michael MacLagan, Lines of Succession: Heraldry of the Royal Families of Europe, ediția a doua, Londra, Little, Brown and Company, 1999, table 64.
  • Ancestral Roots of Certain American Colonists Who Came to America Before 1700 by Frederick Lewis Weis, Lines 107-25-138-25.