Razvan Ion Vasiliu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
„Mi-a plăcut dreptul muncii, deoarece am simțit că este o zonă în care dacă legea este înțeleasă, realmente toată lumea câștigă și se poate ajunge la un bun compromis. Specializarea în dreptul muncii mi-a oferit oportunitatea de a interacționa cu foarte multe persoane (fie că vorbim de salariați, fie că vorbim de reprezentanți ai angajatorului) și de a fi pus, foarte des, în ipostaze inedite. Pot spune că, prin intermediul dreptului muncii, trăiesc viața profesională din plin, și aproape zilnic mă confrunt cu situații noi.”

Activitatea profesională[modificare | modificare sursă]

Răzvan Vasiliu - prin intermediul dreptului muncii trăiesc viața profesională din plin

Răzvan - Ion Vasiliu (n. 3 iunie 1978 București, România) este avocat din anul 2003, membru al Baroului București, fiind, din anul 2013, membru fondator și managing partner al casei de avocatură Vasiliu și Miclea.

În anul 2015 a obținut titlul de doctor în drept, susținând lucrarea cu titlul ”Timpul de muncă și timpul de odihnă iar din anul 2016 este Formator acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vâstnice și Ministerul Educației și Cercetării Științifice.

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

Pentru a veni în sprijinul celor care vor să cunoască legislația muncii, Răzvan Vasiliu a publicat până acum două produse editoriale, scrise într-o manieră cât mai accesibilă, pentru a explica teme de interes precum Cercetarea disciplinară Aspecte practice și teoretice. Explicații pe înțelesul tuturor. Modele ale documentelor cercetării disciplinare. și Protecția maternității la locul de muncă. Explicații pe înțelesul tuturor. Modele de cereri și notificări. De asemenea, s-a îngrijit apariția Legii pensiilor.

Totodată, activitatea publicitică a lui Răzvan Vasiliu include și numeroase articole de specialitate publicate de diferite reviste[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7], articolele sale, opiniile exprimate fiind preluate și în alte lucrări de specialitate în domeniul dreptului muncii[8].

Articole publicate[modificare | modificare sursă]

 • Cum sunt protejați părinții la locul de muncă[9]
  „În teorie, legea sprijină părinții din România

Această idee dă naștere unor discuții interminabile. Părinții, în ceea ce privește relațiile de muncă, sunt protejați de lege asemenea oricărui alt angajat, chiar mai mult, legea oferind protecție suplimentară în anumite cazuri. De exemplu, salariata însărcinată care a adus la cunoștința angajatorului starea de graviditate și care a demonstrat acest lucru cu documente medicale, nu poate fi concediată. De asemenea, părintelui care beneficiază de stimulentul de inserție nu-i poate fi încetat raportul de muncă pe perioada în care beneficiază de acest drept.

În practică însă, nu de puține ori, am întâlnit situații în care drepturile angajaților părinți sunt încălcate de către angajator fie în mod voit, fie din neștiință. Din acest motiv, orice situație care apare la locul de muncă trebuie analizată de către salariați și evaluată cât mai corect pentru a se identifica cele mai bune soluții. Ceea ce trebuie însă avut în vedere (și o spunem tuturor celor care ne contactează) este faptul că legea te protejează, dar nu-ți oferă și pârghiile care să asigure o protecție efectivă.”

 • Considerații despre majorarea salariului de bază minim brut la 3000 lei pentru angajații din sectorul agricol și din industria alimentară[10]
 • Săptămâna de lucru de 4 zile – proiect de modificare a Codului muncii[11]
 • Numirea comisiei de cercetare disciplinară[12]
 • Etapele premergătoare sancționării disciplinare[13]
 • Stimulentul de inserție[14]
 • Forma deciziei de suspendare a contractului individual de muncă pe perioada cercetării[15]
 • Demisie, acordul părților sau concediere?[16]
 • Dreptul tatălui de a fi internat împreună cu copilul său[17]
 • Neplata taxelor și impozitelor poate duce la pierderea indemnizației lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție[18]
 • Obținerea certificatului de naștere al nou-născutului[19]
 • Evaluarea competențelor salariaților[20]
 • În orice ierarhie, fiecare salariat are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență[21]
 • Demisia în alb – avantaje și pericole[22]
 • Dreptate pentru medicii rezidenți[23]
 • Pauzele de alăptare[24]
 • Bona – o nouă profesie pe piața muncii[25]
 • În opinia ANAF, și copiii trebuie să plătească CASS[26]
 • 24 ianuarie – zi nelucrătoare! sau nu…[27]
 • Încă 3 soluții favorabile medicilor rezidenți[28]
 • Se modifică regulile de acordare a repausului săptămânal[29]
 • Modificarea Legii Dialogului social[30]
 • Refuzul angajatorului de a dispune încetarea suspendării contractului pe perioada concediului de creștere și îngrijire copil[31]
 • Modificări legislative ale Codului Muncii în anul 2015 privind timpul de muncă și timpul de odihnă[32]
 • Legea dialogului social și iluzia modificării sale[33]
 • Modificările aduse OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor[34]

Evenimente[modificare | modificare sursă]

Razvan Vasiliu - Conferinta de dreptul muncii.jpg

Experiența teoretică dar și practică precum și specializarea în domeniul dreptului muncii, a dialogului social și resurse umane, i-au permis lui Răzvan Vasiliu să organizeze cursuri, seminarii, mese rotunde și webinarii pe teme de legislația muncii. Astfel, în calitate de lector, invitat sau key-speaker, a participat la o serie de evenimente, printre care:

Interviuri[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Razvan Vasiliu. „Scurtă analiză a situației contractului colectiv de muncă la nivel național”. Revista de Drept Social. Editura Rosetti (2/2011). 
 2. ^ Răzvan Vasiliu. „Răspunderea patrimonială a salariaților în lumina noilor modificări ale Codului muncii”. Revista de Drept Social. Editura Rosetti (3/2011). 
 3. ^ Răzvan Vasiliu. „Timpul de muncă”. Revista de Drept Social. Editura Roseti (4/2011). 
 4. ^ Răzvan Vasiliu. „Termenele de contestație a măsurilor sau deciziilor emise de angajator”. Revista de Drept Social. Editura Rosetti (5/2011). 
 5. ^ Răzvan Vasiliu. „Cercetarea disciplinară a salariatului în cazul sancționării acestuia cu avertisment scris în contextul noilor reglementări”. Revista de Drept Social. Editura Rosetti (6/2011). 
 6. ^ Răzvan Vasiliu. „Partenerii sociali în cadrul negocierilor colective”. Revista de Drept Social. Editura Rosetti (8/2011). 
 7. ^ Răzvan Vasiliu. „Negocierea contractelor colective de muncă la nivel de sector de activitate”. Revista de Drept Social. Editura Rosetti (1/2012). 
 8. ^ Brezeanu, Dragoș (). Regimul juridic al nulității în raporturile de muncă. Editura C.H.Beck. p. 153. 
 9. ^ Răzvan Vasiliu. „Cum sunt protejați părinții la locul de muncă”. thriveglobal.ro. Accesat în . 
 10. ^ Răzvan Vasiliu. „Considerații despre majorarea salariului de bază minim brut la 3000 lei pentru angajații din sectorul agricol şi din industria alimentară”. vasiliumiclea.ro. Accesat în . 
 11. ^ Răzvan Vasiliu (). „Săptămâna de lucru de 4 zile – proiect de modificare a Codului muncii”. vasiliumiclea.ro. Accesat în . 
 12. ^ Răzvan Vasiliu. „Numirea comisiei de cercetare disciplinară”. juridice.ro. Accesat în . 
 13. ^ Răzvan Vasiliu. „Etapele premergătoare sancționării disciplinare”. juridice.ro. Accesat în . 
 14. ^ Răzvan Vasiliu. „Stimulentul de inserție”. juridice.ro. Accesat în . 
 15. ^ Răzvan Vasiliu. „Forma deciziei de suspendare a contractului individual de muncă pe perioada cercetării”. juridice.ro. Accesat în . 
 16. ^ Răzvan Vasiliu. „Demisie, acordul părților sau concediere?”. juridice.ro. Accesat în . 
 17. ^ Răzvan Vasiliu. „Dreptul tatălui de a fi internat împreună cu copilul său”. juridice.ro. Accesat în . 
 18. ^ Răzvan Vasiliu. „Neplata taxelor și impozitelor poate duce la pierderea indemnizației lunare de concediu pentru creșterea copilului sau a stimulentului de inserție”. juridice.ro. Accesat în . 
 19. ^ Răzvan Vasiliu. „Obținerea certificatului de naștere al nou-născutului”. juridice.ro. Accesat în . 
 20. ^ Răzvan Vasiliu. „Evaluarea competențelor salariaților”. juridice.ro. Accesat în . 
 21. ^ Răzvan Vasiliu. „În orice ierarhie, fiecare salariat are tendința de a urca până la nivelul său maxim de incompetență”. juridice.ro. Accesat în . 
 22. ^ Răzvan Vasiliu. „Demisia în alb – avantaje și pericole”. juridice.ro. Accesat în . 
 23. ^ Răzvan Vasiliu. „Dreptate pentru medicii rezidenți”. juridice.ro. Accesat în . 
 24. ^ https://www.juridice.ro/344254/pauzele-de-alaptare.html. „Pauzele de alăptare”. juridice.ro. Accesat în . 
 25. ^ Răzvan Vasiliu. „Bona – o nouă profesie pe piața muncii”. juridice.ro. Accesat în . 
 26. ^ Răzvan Vasiliu. „În opinia ANAF, și copiii trebuie să plătească CASS”. juridice.ro. Accesat în . 
 27. ^ Răzvan Vasiliu. „24 ianuarie – zi nelucrătoare! sau nu…”. juridice.ro. Accesat în . 
 28. ^ Răzvan Vasiliu. „Încă 3 soluții favorabile medicilor rezidenți”. juridice.ro. Accesat în . 
 29. ^ Răzvan Vasiliu. „Se modifică regulile de acordare a repausului săptămânal”. juridice.ro. Accesat în . 
 30. ^ Răzvan Vasiliu. „Modificarea Legii Dialogului social”. juridice.ro. Accesat în . 
 31. ^ https://www.juridice.ro/401571/refuzul-angajatorului-de-a-dispune-incetarea-suspendarii-contractului-pe-perioada-concediului-de-crestere-si-ingrijire-copil.html. „Refuzul angajatorului de a dispune încetarea suspendării contractului pe perioada concediului de creștere și îngrijire copil”. juridice.ro. Accesat în . 
 32. ^ Răzvan Vasiliu. „Modificări legislative ale Codului Muncii în anul 2015 privind timpul de muncă și timpul de odihnă”. juridice.ro. Accesat în . 
 33. ^ Răzvan Vasiliu. „Legea dialogului social și iluzia modificării sale”. juridice.ro. Accesat în . 
 34. ^ Răzvan Vasiliu. „Modificările aduse OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor”. juridice.ro. Accesat în . 
 35. ^ „Săptămâna de lucru de 4 zile - DA sau NU?”. tvr.ro. Accesat în .