Rand sud-african

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rand sud-african
Țări utilizatoare {{{țări_utilizatoare}}}
Cursul de schimb față de RONfață de MDL

Rand este unitatea monetară a Africii de Sud. Este abreviată folosind simbolul „R” . Codul ISO 4217 este ZAR (abreviere a sintagmei neerlandeze Zuid-Afrikaanse rand). Este divizată în 100 de cenți (simbol „c”).

Randul a fost creat la 14 februarie 1961, după retragerea din Commonwealth și fondarea Republicii Sud-Africane, înlocuind lira sud-africană În afară de Africa de Sud, randul este monedă care circulă oficial în Lesotho și în Swaziland, în cadrul Ariei Monetare Comune. Namibia folosește și propria sa monedă, dolarul namibian.

Printre simbolurile care figurează pe monedele metalice sud-africane se află springbok-ul[1] (1 rand), kudu[2] (2 rand) și gnu (5 rand). Bancnotele recente arborează capete de animale (Big five)[3]: rinocer (10 rand), elefant (20 rand), leu (50 rand), bivol african (100 rand), leopard (200 rand).

Vechi bancnote și monede metalice sud-africane

Începând din 1967, au fost emise monede de aur, destinate în primul rând investitorilor și, într-o mai mică măsură, colecționarilor. Această monedă este numită Krugerrand.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Antidorcas marsupialis
  2. ^ Tragelaphus
  3. ^ Big five sau big 5 sunt cele 5 mari mamifere africane puse în relief de autoritățile turistice în cadrul unor safari fotografice sau de vânătoare: leul, leopardul, elefantul african, rinocerul negru și bivolul african.