Raluca Nagy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Raluca Nagy
Date personale
Născută1979 (45 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cluj-Napoca, România[2] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieantropologă
scriitoare Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materȘcoala Națională de Studii Politice și Administrative
Université libre de Bruxelles  Modificați la Wikidata

Raluca Nagy (n. 1979, Cluj-Napoca, România) este o scriitoare și antropoloagă română.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nagy are studii de licență la Academia de Studii Economice și a studiat antropologie la programul de Master de antropologie și dezvoltare comunitară la SNSPA, București, unde l-a avut profesor pe Vintilă Mihăilescu. Nagy este doctor în știinte sociale al Universității Libere din Bruxelles și al SNSPA București.[3] Studiile postdoctorale le-a făcut la Leeds Metropolitan University⁠(d). Nagy este cercetător asociat la Univeristatea din Sussex, Sussex Asia Centre.[4] Din 2022 este Lector asociat la Hokkaido University în Japonia.[5]

Opera[modificare | modificare sursă]

A debutat în anul 2005 la Revista 22 și a publicat texte de popularizare a antropologiei sau eseuri în Cuvântul, Dilema veche, Decât o Revistă, Arhiforum și Scena 9. Proza scurtă a publicat în Iocan (2016) și în Revista de Povestiri.[6]

În 2018 Raluca Nagy a publicat primul roman, Un cal într-o mare de lebede, la Editura Nemira, iar debutul ei este remarcat prin premiile pentru debut primite de la „Gala Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură scrisă de Femei“ și de la Observator cultural.

Pentru cel de-al doilea roman Teo de la 16 la 18 a fost nominalizată din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022.[7]

În 2022 Nagy a primit una din „Bursele și rezidențele Cărturești”.[8]

Romane[modificare | modificare sursă]

  • Un cal într-o mare de lebede, Editura Nemira, 2018
  • Teo de la 16 la 18, Editura Nemira, 2021
  • Despre memoriile femeii și alți dragoni, Editura Nemira, 2023

Recunoaștere și premii[modificare | modificare sursă]

  • 2019 - Premiul debut proză pentru Un cal într-o mare de lebede[9]
  • 2022 - Nominalizare din partea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2022

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Raluca Nagy EU Prize for literature (în engleză) 
  2. ^ A plecat antropologă și s-a întors scriitoare. Raluca Nagy: „Japonia mi-a dat un knock-out, m-am cules de pe jos doar scriind”Citeşte întreaga ştire: INTERVIU. A plecat antropologă și s-a întors scriitoare. Raluca Nagy: „Japonia mi-a dat un knock-out, m-am cules de pe jos doar scriind” 
  3. ^ Vîlcan, Alina (). „Raluca Nagy, scriitoare și cercetător asociat la Universitatea din Sussex: „Mi-a fost dintotdeauna clar că nu pot procesa lumea decât (re)scriind-o". Viitorul Romaniei. Accesat în . 
  4. ^ Centre, Sussex Asia. „Dr Raluca Nagy : Associated Academics : ... : Sussex Asia Centre : University of Sussex”. www.sussex.ac.uk. Accesat în . 
  5. ^ „Raluca Nagy - „Când am aterizat pe tatami". Masculinitate occidentală la Tokio” (în engleză). Antropedia. Accesat în . 
  6. ^ „Scriitoarea Raluca Nagy - nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură”. adevarul.ro. Accesat în . 
  7. ^ „Raluca Nagy | EU Prize for Literature”. euprizeliterature.eu. Accesat în . 
  8. ^ „Raluca Nagy | Rezidența de creație de la Petre P. Carp, Țibănești. Fragment în premieră”. Blog Carturesti. . Accesat în . 
  9. ^ „Fragment dintr-un roman de Raluca Nagy, câștigătoare a Premiului Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei - DLITE”. blog.goethe.de. Accesat în .