Raisa Gorbaciova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Raisa Gorbaceva

Raisa Maximovna Gorbacheva, pe vechiul nume Titorenko, (n. 5 ianuarie 1932, Rubtsovsk, Siberia; d. 21 septembrie 1999) a fost soția lui Mihail Gorbaciov.

Tatăl ei a fost inginer feroviar. Când Raisa avea numai trei ani, tatăl ei a fost închis timp de patru ani pentru că a criticat agricultura colectivizată. Un bunic a fost executat când la conducere era Stalin. Ea a mărturisit că vrea să fie de naționalitate rusă, deși numele tatălui ei este ucrainean. În cadrul URSS, la acel moment, nu au fost nefondate sau contradictorii, zvonurile despre cetățenia ei și legăturile de familie. URSS-ul a avut peste 100 de naționalități, și căsătoriile între persoanele de diferite origini etnice au fost destul de comune. Copilul putea alege să adopte naționalitatea. Legăturile familiei Titorenko cu persoanele care aveau mare putere politica au fost greu de a urmărit, dar au persistat zvonurile că Raisa a fost conectată prin legături de familie cu foștii lideri politici care a dat un impuls pentru cariera soțului ei.

S-a căsătorit cu Mihail Gorbaciov, un student de la Universitatea de Stat din Moscova în 1953 și a obținut faima ca prima soție a unui lider sovietic care avea să-l însoțească în toate călătoriile sale. Acest lucru a adus o contribuție substanțială la impactul favorabil asupra lui Gorbaciov.

Ea a murit la vârsta de 67 de ani, la data de 21 septembrie 1999.