Rahan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Rahan este o revistă franceză de benzi desenate pentru copii. Rahan este numele personajului principal, un om preistoric cu inteligență peste medie. Primele apariții au fost în cadrul revistei Pif Gadget, apoi ca serie de sine stătătoare, cu 2-4 scurte istorii. Inițial poveștile erau scrise de către Roger Lecureux, și după moartea sa în 1999, de către fiul său, Jean-François Lecureux. Majoritatea desenelor sunt realizate de către Andre Cheret, cu ajutorul altor artiști (Enrique Romero, Zam, DeHuescar). Seria era tipărită în România în anii 80 și era foarte populară.

Personajul principal[modificare | modificare sursă]

După distrugerea tribului său în erupția unui vulcan, Rahan călătorește din loc în loc, întâlnind diverse triburi de cei-care-merg-în-două-picioare. Dând dovadă de un puternic altruism și de o puternică dorință de supraviețuire, etica lui Rahan este caracterizată de calitățile reprezentate de colierul cu gheare de urs pe care l-a primit de la tatăl său adoptiv, Crao: curaj, loialitate, generozitate, rezistență, înțelepciune. De asemenea, după căsătorie, primește o a șasea gheară, cea a curiozității. Aceasta este binemeritată, deoarece în fiecare dintre cele de mai mult de 100 de povești scrise în 30 de ani și peste 3300 de pagini de ilustrații (în 2005), Rahan folosește metode științifice pentru a învăța despre natură și în a o folosi în diverse scopuri - pentru sine, pentru a ajuta pe alții, sau chiar pentru a ajuta animale în pericol. Folosește catapulta, plasa de pescuit, undița, lentile, canalizarea pentru a bea sau pentru? agricultură, zborul cu ajutorul unor aripi de piele, etc. Fiecare aventură combină o atitudine pozitivă socială a unui adevărat lider cu inventivitatea unui adevărat om de știință.

Ilustrații[modificare | modificare sursă]

Toate aventurile sunt prezentate într-o manieră realistă și consistentă, create de către Andre Cheret. În 1986 Rahan a fost adaptat ca film de desene animate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]