Raduan Nassar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Raduan Nassar
Date personale
Născut27 noiembrie 1935
Pindorama, statul São Paulo
Cetățenie Brazilia Modificați la Wikidata
Ocupațieprozator
Limbi vorbitelimba portugheză Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Operă de debutLavoura Arcaica
Note
PremiiPremiul Camões 2016

Raduan Nassar (n. , Pindorama, São Paulo, Brazilia) este un scriitor brazilian. Fiu al unor emigranți libieni, s-a mutat în São Paulo pe când era adolescent. A studiat Dreptul și Filozofia la una dintre cele mai importante universități din Brazilia, Universitatea din São Paulo. În 1970, a scris Um Copo de Cólera, publicată în 1978. Debutul său literar a avut loc în 1975, când a fost publicată Lavoura Arcaica. Cinematografia braziliană a adaptat ambele cărți. În 1997 a fost publicată Menina a Caminho, o carte de povestiri scurte scrisă în perioada anilor '60-'70.

În ciuda criticilor pozitive, Nassar s-a oprit din scris în 1984, spunând ca și-a pierdut interesul pentru literatură și că dorește să lucreze în agricultură. Ca proprietar de pământ, Nassar s-a dedicat comerțului agricol până în 2011, când și-a donat întreaga fermă Universității Federale din São Carlos, cu condiția să devină un nou campus. A donat mare parte din proprietățile sale, mare parte mergând spre caritate, retrăgându-se la o mica ferma.[1]

În 2016, Nassar a fost declarat cîștigător al Premiului Camões,[2] cel mai prestigios premiu al literaturii de limba portugheză.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ pt Rafael Cariello. „Depois da Lavoura” [After Plowing]. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ pt „Raduan Nassar 12th Brazilian author to win Camões Prize”. . Arhivat din original la . Accesat în .