Radio CB

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Stație mobilă CB radio Cobra 18 WX ST II cu microfon

Utilizarea echipamentelor de radiocomunicatii în banda civica (Citizens' Band Romania)[modificare | modificare sursă]

„Banda civica” este banda de frecvente cuprinsa între 26,960 – 27,410 MHz, pentru a carei utilizare nu este necesara obtinerea unei licente de utilizare a frecventelor radio.

Banda de frecvente exclude canalele având frecventele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz si 27,195 MHz, iar parametrii tehnici de functionare au fost stabiliti de ANCOM prin Decizia 311/2016 privind frecventele radio ori benzile de frecvente radio exceptate de la regimul de licentiere, cu modificarile și completarile ulterioare.

Comunicarea în banda civica este accesibila publicului larg pentru comunicatii pe distante scurte si ofera o gama larga de posibilitati de utilizare (agrement, informare, siguranta etc.). Cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecventa centrala 27.225 MHz si este folosit de catre conducatorii de autovehicule rutiere pentru informatii privind traficul.

Distanta pe care se poate vorbi între echipamentele de emisie - receptie este influentata de formele de relief care se afla între cele doua statii. Deoarece conversatiile în aceasta banda se fac în mod simplex, fiecare participant la conversatie va trebui sa astepte pâna ce interlocutorul sau va încheia transmiterea mesajului propriu pentru a raspunde.

Note[modificare | modificare sursă]