Radio CB

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Stație mobilă CB radio Cobra 18 WX ST II cu microfon

Banda civică (în engleză Citizens' Band) este banda de frecvențe cuprinsă între 26,960 – 27,410 MHz, pentru a cărei utilizare nu este necesară obținerea unei licențe de utilizare a frecvențelor radio.

Banda de frecvențe exclude canalele având frecvențele centrale 26,995 MHz, 27,045 MHz, 27,095 MHz, 27,145 MHz și 27,195 MHz, iar parametrii tehnici de funcționare au fost stabiliți de ANCOM prin Decizia 311/2016 privind frecvențele radio ori benzile de frecvențe radio exceptate de la regimul de licențiere, cu modificările și completările ulterioare.

Comunicarea în banda civică este accesibilă publicului larg pentru comunicații pe distanțe scurte și oferă o gamă largă de posibilități de utilizare (agrement, informare, siguranță etc.). Cel mai utilizat canal este canalul 22, care are frecvența centrală 27,225 MHz și este folosit de către conducătorii de autovehicule rutiere pentru informații privind traficul.

Distanța pe care se poate vorbi între echipamentele de emisie - recepție este influențată de formele de relief care se află între cele două stații. Deoarece conversațiile în această bandă se fac în mod simplex, fiecare participant la conversație va trebui să aștepte până ce interlocutorul său va încheia transmiterea mesajului propriu pentru a răspunde.

Note[modificare | modificare sursă]