Radha Soami

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Radhasoami (Radha Swami) este o mișcare spirituală care are originea în India secolului al 19-lea, și este considerată de aderenți ca un adevărat mod de a atinge realizarea lui Dumnezeu. Credința Radhasoami mai este menționată cu numele Mat Sant, "Calea Sfinților". Cuvântul "Radhasoami" în sine este de fapt o combinație de două cuvinte: "Radha" (referindu-se la suflet sau esența noastră spirituală) și "Soami" (referindu-se la Dumnezeu, Învățătorul Spiritual Perfect), cuvintele combinate astfel se referă la "Domnul sufletului" sau Dumnezeu. De asemenea, poate fi interpretat ca "Duhul Sfânt", care ghidează ucenicul spre stările superioare de conștiință.

Shiv Dayal Singh[modificare | modificare sursă]

Shiv Dayal Singh, Învățător Spiritual Perfect al vremii sale, s-a născut pe 25 august 1818, în casta Khatri Seth în Agra, India si și-a părăsit trupul pământesc pe 15 iunie 1878. El a insistat ca oricine, care a ales să-l urmeze, trebuie să renunțe la mâncare non-vegetariană, să se abțină de la alcool și substanțe intoxicante, să ducă o viață morală înaltă și să se angajeze în peste două ore de meditație zilnic asupra Curentului Sunet interior.

La mijlocul anilor 1850, Shiv Dayal Singh a avut o mână de adepți în Agra. Cu toate acestea, învățăturile sale au atras în cele din urmă ucenici din toată India și în momentul moarții sale în 1878, Shiv Dayal a avut mai multe mii de adepți.

Soția sa, Narayani Devi (denumit Radhaji), Rai Saligram (denumit Huzur Maharaj), Sanmukh Das, Gharib Das, Partap Singh (fratele mai mic Shiv Dayal) și Baba Jaimal Singh, au fost adepții săi proeminenți, în jurul cărora s-au format mai târziu grupări spirituale separate.

Învățăturile Radhasoami îndeamnă la un tip de meditație cunoscut sub numele de Surat Shabd Yoga. "Surat" se referă la esența noastră spirituală ultimă, "Shabd" se referă la un Curent spiritual care poate fi perceput în meditație ca Sunet și Lumina interioare, iar Yoga se referă la unirea celor două printr-o ascultare interioară înfăptuită cu concentrare mentală. Sunetului interior emană permanent de la Ființa Supremă, iar El poate fi auzit de către "urechile" sufletului. Prin urmare, este predată tehnica de adevărată și primordială pentru unirea sufletului cu Supremul Dumnezeu prin puterea Shabd-ului.

Este considerat de importanță capitală practicarea meditației sub îndrumarea unui învățător spiritual, care este el însuși în contact permanent cu Shabd-ul. Pre-cerințe pentru realizarea cu succes a practica meditației sunt: un regim lacto-vegetarian, abținerea de la consumarea de droguri și alcool, precum și menținerea unui stil de viață curat și moral.

Radha Soami Satsang Beas (RSSB)[modificare | modificare sursă]

A fost fondat de ucenicul lui SoamiJi (Shiv Dayal Singh), Bābā Jaimal Singh Ji. Linia Beas este următoarea: Bābā Jaimal Singh Maharaj, 1884-1903. Hazur Bābā Sawan Singh Maharaj, 1903-1948. Sardar Bahadur Jagat Singh Maharaj, 1948-1951. Maharaj Charan Singh, 1951-1990. Bābā Gurinder Singh Maharaj, actualul Învățător spiritual începând din 1990 până în prezent.

La baza filosofiei RSSB este credința că există un scop spiritual al vieții umane; acela de a experimenta, în mod direct, divinitatea lui Dumnezeu, care se află înlăuntrul fiecăruia din noi toți. Prin această experiență ne vor da seama de adevărul că există un singur Dumnezeu, și noi sunt toți expresii ale iubirii Sale. Central pentru filosofia RSSB este un Învățător spiritual în viață, care explică scopul vieții și ghidează și instruiește căutătorii de Adevăr, predându-le o metodă de spiritualitate bazată pe practica de zi cu zi a meditației asupra Sunetului interior.

Învățătorul actual, Baba Gurinder Singh Ji, locuiește împreună cu familia sa în Beas, India.