Rachel Félix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Rachel Félix
Portrait of Mlle Rachel by William Etty YORAG 988.jpg
Date personale
Nume la naștere Élisabeth Rachel Félix Modificați la Wikidata
Născută [1] Modificați la Wikidata
Mumpf[*], Elveția Modificați la Wikidata
Decedată (36 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Le Cannet, Franța Modificați la Wikidata
Înmormântată Cimitirul Père-Lachaise[3][4] Modificați la Wikidata
Frați și surori Raphaël Félix[*]
Lia Félix[*]
Rébecca Félix[*]
Dinah Félix[*]
Q35232359[*][5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație actriță de teatru[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma mater Conservatoire de Paris[*]
Rachel Félix

Elisabeth "Eliza/Élisa" Rachel Félix (de asemenea Elizabeth-Rachel Félix), mai cunoscută drept Mademoiselle Rachel (21 februarie 18213 ianuarie 1858) a fost actriță franceză. Ea a devenit o figură proeminentă în societatea franceză și a fost amanta, printre alții, a împăratului Napoleon al III-lea al Franței și a Prințului Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte. Eforturile ziarelor de a publica fotografii cu ea pe patul de moarte au condus la introducerea drepturilor de confidențialitate în dreptul francez.[6]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Rachel Félix s-a născut ca Élisabeth Félix la 28 februarie 1821, la Mumpf, Rheinfelden, Aargau. Tatăl ei, Jacob Félix, a fost comerciant ambulant iar mama, Esther Hayer, dealer de haine de mâna a doua. Élisabeth a petrecut o parte din tinerețea sa la Hirsingue, în sudul Alsaciei sau la Sundgau. După ce a cântat, recitat și cerșit pe străzile orașelor pe care părinții ei le-au traversat înainte de a ajunge la Paris, Élisabeth Felix a urmat cursurile muzicianul Alexandre-Étienne Choron și a luat câteva cursuri de artă dramatică la Conservator.

Pentru a susține nevoile familiei, a debutat în ianuarie 1837, la 16 ani, la Théâtre du Gymnase Marie Bell. Directorul teatrului, Delestre-Poirson, i-a ales numele de scenă Rachel, nume pe care l-a adoptat și în viața particulară. În martie 1838, a intrat la Théâtre-Français la vârsta de 17 ani. A avut succes imediat. A debutat cu rolul Camille în "Horațiu", pentru care a primit 735 de franci în prima seară; optsprezece zile mai târziu ea primea 4889,50 franci.

Félix a devenit amanta fiului lui Napoleon I, Alexandre Walewski, și împreună au avut un fiu în 1844, Alexandre Colonna-Walewski. El a intrat îm serviciul diplomatic și a murit la post la Torino în 1898. După o relație cu Arthur Bertrand, Félix a plecat în Anglia. Acolo a avut o aventură scurtă cu Louis Napoleon Bonaparte, care mai târziu a devenit Napoleon al III-lea, precum și cu Napoléon Joseph Charles Paul Bonaparte.

Sănatatea ei s-a deteriorat rapid după un lung tur în Rusia. A murit de tuberculoză în Le Cannet, Alpes-Maritimes, Franța.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Rachel Félix”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ SNAC, accesat în  
  3. ^ Domenico Gabrielli, "Dictionnaire historique du Père-Lachaise", 2002, p. 263 
  4. ^ Le cimetière du Père-Lachaise, p. 289 
  5. ^ Q24929076 
  6. ^ Smartt, Ursula (). Media and Entertainment Law. Abingdon: Taylor & Francis. p. 26. ISBN 9781136736414.