RO HO EN

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Logo-ul grădinii japoneze Ro Ho En

RO HO EN, frecvent Ro Ho En, (în engleză, The Japanese Friendship Garden , în japoneză, Ro Hō En, în română, Grădina japoneză a prieteniei ), este o grădină japoneză autentică de promenadă/plimbare (cu iaz, insulă și poduri), având elemente caracteristice altor tipuri de grădini japoneze, situată în nordul centrului civic al orașului Phoenix, comitatul Maricopa, statul Arizona, Statele Unite ale Americii.

Numele grădinii[modificare | modificare sursă]

Ro Ho En este o combinație a trei kanji din limba japoneză. Ro (?) înseamnă stârc, pasărea simbol a orașului Himeji. Shira Sagi Jou, cunoscut și sub numele de Castelul Stârcului Alb, este un castel medieval din Himeji, care are peste 300 de ani. Ho ( ?) este semnul kanji pentru pasărea mitică Phenix (sau Phoenix), iar characterul En (?) înseamnă grădină.

Orașele înfrățite Himeji și Phoenix[modificare | modificare sursă]

Rod al colaborării orașelor înfrățite Himeji din prefectura Hyōgo, Japonia și The City of Phoenix (denumirea oficială a orașului), construcția grădinii Ro HO EN a demarat la începutul anilor 1980, fiind un proiect de lungă durată, aflat în continuă îmbunătățire și transformare.

Scurtă descriere[modificare | modificare sursă]

Aflată în centrul civic al orașului Phoenix, acoperind o suprafață de aproximativ 1,42 hectare, sau 3.5 acri, grădina conține, printre altele, diferite specii de arbori și plante (lemnoase și ierboase), roci decorative, o plajă stâncoasă, un lac cu pești ornamentali (carași japonezi colorați, cunoscuți sub numele colectiv de koi), mai multe insule, o cascadă, un râu, multiple poduri și o casă a ceaiului, aflată în mijlocul unei grădini separate, dedicată de asemenea ceremoniei ceaiului.

Alături de pavilionul ceaiului, actualmente există alte două pavilioane, care fuseseră în construcție, dar care sunt acum terminate, unul care adăpostește facilități curățare și recreere, iar celălat care este dedicat privirii grădinii dintr-un punct de belvedere, din care grădina se relevă în maxima sa frumusețe.

Tipul de grădină[modificare | modificare sursă]

De fapt, RoHoEn prezintă, pe suprafața sa, mai multe tipuri de grădini japoneze, așa cum sunt grădina japoneză de plimbare/promenadă, grădina cu iaz, grădina de ceai (cu al său pavilion de ceai), grădina de imitare a unei peisaj natural (partea sa de pădure) și chiar o grădina de roci (plaja simulată, realizată cu pietre tipice de râu, netezite, de culoare gri-albăstrui). De altfel, aceasta a fost și intenția originală a designerilor japonezi ai grădinii, originari din orașul Himeji, din prefectura Hyōgo, oraș înfrățit cu orașul Phoenix, statul Arizona Arizona.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de RO HO EN


Coordonate: 33°27′40″N 112°04′34″W / 33.461°N 112.076°V / 33.461; -112.076