Sari la conținut

Războiul pentru urechea lui Jenkins

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Războiul pentru urechea lui Jenkins
Parte a Războiul de Succesiune Austriacă

Informații generale
Perioadă1739–48
LocNoua Granada și Caraibe
Florida spaniolăProvincia Georgia
Pacific și Atlantic
RezultatStatus quo ante bellum (fără schimbări teritoriale)
  • Înfrângere militară britanică strategică în teatrul de operațiuni din Caraibe
  • Invazia spaniolă a provinciei Georgia respinsă.
  • Tratatul de la Aix-la-Chapelle (1748) a dus la încheierea ostilităților.
Casus belliJenkins's Ear[*][[Jenkins's Ear (incident involving Robert Jenkins which provoked a war between Britain and Spain in 1739)|​]]  Modificați la Wikidata
Beligeranți
Spania Regatul Spaniei Marea Britanie
Conducători
Sebastián de Eslava
Blas de Lezo
Manuel de Montiano
Andrés Reggio
Robert Walpole
Edward Vernon
Chaloner Ogle
George Anson
Charles Knowles
Thomas Wentworth
James Oglethorpe
Pierderi
4.500 morți, 5.000 răniți,
186 nave pierdute
20.000 morți, răniți, dispăruți sau capturați,
407 nave pierdute

Războiul pentru urechea lui Jenkins (engleză: The War of Jenkins' Ear, spaniolă: Guerra del Asiento) a fost un conflict între Marea Britanie și Spania, care a durat din 1739 până în 1748. Cele mai importante operațiuni ale războiului au avut loc în 1742. Numele său neobișnuit, inventat de Thomas Carlyle în 1858, se referă la urechea tăiată a lui Robert Jenkins, căpitanul unei nave comerciale britanice. Robert Jenkins, cu urechea sa mumificată în mână, s-a prezentat în fața Parlamentului, reclamând că pe nava sa s-au urcat membri ai Gărzii de Coastă spaniole în 1731 care i-au tăiat urechea. Această declarație, pe fundalul mai multor provocări, au impulsionat Parlamentul britanic să declare război împotriva Imperiului spaniol, aparent pentru a încuraja pe spanioli să nu renege contractul lucrativ denumit Asiento ( permisiunea acordată altor țări de a vinde sclavi în America spaniolă). Scopul Angliei era acela de a se infiltra pe piețele spaniole comerciale din America.

După 1742 războiul a fost parte a unui conflict mai mare - Războiul de Succesiune Austriacă, în care s-au implicat majoritatea puterilor Europei. Războiul a fost încheiat prin Tratatul de la Aix-la-Chapelle (1748). Din punct de vedere al englezilor, războiul a fost notabil ca fiind prima oară când s-a format un regiment al trupelor coloniale americane - ca parte a armatei britanice regulate - și trimis să lupte în afara Americii de Nord.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Conflicte coloniale Imperiul Britanic