Sari la conținut

Rădăcină digitală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Rădăcina digitală (sau suma digitală repetată) a unui număr natural într-o bază de numerație dată este valoarea (cu o singură cifră) obținută printr-un proces iterativ de însumare a cifrelor, la fiecare iterație folosind rezultatul din iterația anterioară pentru a calcula suma cifrelor. Procesul continuă până se ajunge la un număr format dintr-o singură cifră.

Definiția formală

[modificare | modificare sursă]

Fie un număr natural. În baza , se definește suma cifrelor în modul următor:

unde este numărul de cifre ale numărului din baza , iar

este valoarea fiecărei cifre a numărului. Un număr natural este rădăcina digitală dacă este un punct fix al , care apare dacă .

Toate numerele naturale sunt rezultate intermediare pentru , indiferent de bază. Aceasta deoarece dacă , atunci

prin urmare

deoarece . Dacă , atunci rezultatul este trivial:

.

Prin urmare, singurele rădăcini digitale posibile sunt numerele naturale și nu există alte ciclări decât punctele fixe ale .

În baza 12, 8 este rădăcina digitală a numărului 311010 (din baza 10):

Aceasta arată că 311010 = 197212. Acum, pentru

arată că 1910 = 1712. Deoarece 812 este un număr format dintr-o singură cifră,

.

Formule directe

[modificare | modificare sursă]

Se poate defini rădăcina digitală direct pentru baza în modul următor:

Formula de congruență

[modificare | modificare sursă]

În baza formula este:

sau,

În baza 10 secvența corespunzătoare este cea din Șirul A010888 la Enciclopedia electronică a șirurilor de numere întregi (OEIS).

Rădăcina digitală este valoarea modulo deoarece astfel că deci, indiferent de poziție, valoarea este aceeași —  — motiv pentru care cifrele pot fi adăugate în mod semnificativ. Concret, pentru un număr din trei cifre

.

Pentru a obține valoarea modulară față de alte numere , se pot lua sumele ponderate, caz în care ponderea celei de a k-a cifră corespunde valorii din modulo . În baza 10 acest lucru este cel mai simplu pentru 2, 5 și 10, unde cifrele mai mari dispar (din moment ce 2 și 5 sunt divizori ai lui 10), ceea ce corespunde faptului că divizibilitatea unui număr zecimal în raport cu 2, 5 și 10 poate fi verificată de ultima cifră (de exeplu numerele pare se termină cu 0, 2, 4, 6 sau 8).

De asemenea, este de remarcat modulul : din moment ce există astfel luând suma alternativă a cifrelor rezultă valoarea modulo .

Folosind funcția „partea întreagă”

[modificare | modificare sursă]

Ajută să fie considerată rădăcina digitală a unui număr întreg pozitiv ca poziția față de cel mai mare multiplu al mai mic ca numărul propriu-zis. De exemplu, în baza 6 rădăcina digitală a lui 116 este 2, ceea ce înseamnă că 116 este al doilea număr după . La fel, în baza 10 rădăcina digitală a anului 2035 este 1, ceea ce înseamnă că . Dacă un număr produce o rădăcină digitală exact cât , atunci numărul este un multiplu al .

Având în vedere acest lucru, rădăcina digitală a unui număr întreg pozitiv poate fi definită folosind funcția „partea întreagă” drept

Proprietăți

[modificare | modificare sursă]
 • Rădăcina digitală a în baza este rădăcina digitală a sumei rădăcinii digitale a și a rădăcinii digitale a . Această proprietate poate fi utilizată ca un fel de sumă de control, pentru a verifica dacă o sumă a fost efectuată corect.
 • Rădăcina digitală a în baza este congruentă cu diferența dintre rădăcina digitală a și cea a modulo .
 • Rădăcina digitală a în baza este:
 • Rădăcina digitală a produsului numerelor strict pozitive formate dintr-o singură cifră în baza este dată de pătratul Vedic în baza .
 • Rădăcina digitală a în baza este rădăcina digitală a produsului rădăcinilor digitale ale și .

Persistența aditivă

[modificare | modificare sursă]

Persistența aditivă numără de câte ori trebuie efectuată suma cifrelor unui număr pentru a se ajunge la rădăcina sa digitală. De exemplu, persistența aditivă a numărului 2718 în baza 10 este 2: În primul pas se calculează iar în al doilea .

Nu există vreo limită pentru persistența aditivă a numerelor dintr-o bază .

Demonstrație: Pentru un număr dat, persistența numărului format din repetări ale cifrei 1 este . Cele mai mici numere cu persistență aditivă 0, 1, ... în baza 10 sunt:

0, 10, 19, 199, 19 999 999 999 999 999 999 999, ... [1]

Următorul număr din secvență (cel mai mic număr cu persistența aditivă 5) este 2 × 102×(1022 − 1)/9 − 1 (adică 1 urmat de 2 222 222 222 222 222 222 222 cifre de 9). Pentru orice bază fixă, suma cifrelor unui număr este proporțională cu logaritmul său; prin urmare, persistența aditivă este proporțională cu logaritmul său iterat.[2]

Exemplu de programare

[modificare | modificare sursă]

Exemplul de mai jos implementează suma cifrelor descrisă în definiția de mai sus pentru a căuta rădăcini digitale și persistențe aditive în Python.

def digit_sum(x: int, b: int) -> int:
  total = 0
  while x > 0:
    total = total + (x % b)
    x = x // b
  return total

def digital_root(x: int, b: int) -> int:
  seen = set()
  while x not in seen:
    seen.add(x)
    x = digit_sum(x, b)
  return x

def additive_persistence(x: int, b: int) -> int:
  seen = set()
  while x not in seen:
    seen.add(x)
    x = digit_sum(x, b)
  return len(seen) - 1
 1. ^ Șirul A006050 la Enciclopedia electronică a șirurilor de numere întregi (OEIS)
 2. ^ Meimaris, Antonios (). On the additive persistence of a number in base p. Preprint. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]