Punct de interes (POI)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vizualizarea punctelor POI pe un GPS Garmin

Un punct de interes (POI) este o locație specifică pe care cineva o poate găsi utilă sau interesantă. Un exemplu este un punct de pe Pământ care reprezintă locația Turnului Eiffel sau un punct de pe Marte care reprezintă locația celui mai înalt munte al său, Olympus Mons. Majoritatea consumatorilor folosesc termenul atunci când se referă la hoteluri, campinguri, benzinării sau orice alte categorii utilizate în sistemele moderne de navigație pentru automotive.

Utilizatorii unui dispozitiv mobil li se poate oferi un serviciu POI de localizare geografică[1] care recomandă geo-locații în apropiere și cu relevanță temporală (de ex. POI la servicii speciale într-o stațiune de schi sunt disponibile numai iarna).

Termenul este utilizat pe scară largă în cartografie, în special în variantele electronice, inclusiv GIS și software-uri de navigație GPS . În acest context, sinonimul punct de referință este comun.

Un punct de interes GPS specifică, cel puțin, latitudinea și longitudinea a acestui punct de interes, presupunând un anumit sistem de referita geodezic. De obicei este inclus un nume sau o descriere pentru POI și pot fi atașate și alte informații, cum ar fi altitudinea sau un număr de telefon. Aplicațiile GPS utilizează de obicei pictograme pentru a reprezenta grafic diferite categorii de puncte de interes de pe o hartă.[2]

O regiune de interes (ROI) și un volum de interes (VOI) sunt similare ca concept, denotând o regiune sau un volum (care ar putea conține diverse puncte de interes individuale).

În domenii medicale precum histologie/patologie/histopatologie, punctele de interes sunt selectate din mediul general într-un câmp vizual; de exemplu, printre sute de celule normale, patologul poate găsi 3 sau 4 celule neoplazice care se deosebesc de celelalte prin colorare.

Colecții POI[modificare | modificare sursă]

Hărțile digitale pentru dispozitivele GPS moderne includ de obicei o selecție de bază a punctelor de interes pentru zona hărții.[3]

Cu toate acestea, există site-uri web specializate în colectarea, verificarea, gestionarea și distribuirea punctelor de interes, pe care utilizatorii finali le pot încărca pe dispozitivele lor pentru a înlocui sau a completa POI-ul existent.[4] [5] În timp ce unele dintre aceste site-uri web sunt generice și vor colecta și clasifica POI pentru orice interes, altele sunt mai specializate într-o anumită categorie (cum ar fi radarele de viteză) sau dispozitiv GPS (de ex. TomTom⁠(d)/Garmin). Utilizatorii finali au, de asemenea, capacitatea de a-și crea propriile colecții personalizate.

Colecțiile POI comerciale, în special cele care sunt livrate cu hărți digitale sau care sunt vândute pe bază de abonamente, sunt de obicei protejate prin drepturi de autor. Cu toate acestea, există, de asemenea, multe site-uri web de pe care pot fi obținute colecții POI fără a fi protejate, de ex SPOI - Smart Points of Interest, care este distribuit sub licență ODbL.⁠(d)[6]

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Aplicațiile pentru POI sunt vaste. Pe măsură ce dispozitivele compatibile GPS, precum și aplicațiile software care utilizează hărți digitale devin mai disponibile, la fel și aplicațiile pentru POI se extind. Camerele digitale mai noi, pot exemplu eticheta automat o fotografie utilizând detadatele Exif cu locația GPS în care a fost făcută fotografia; aceste imagini pot fi apoi suprapuse ca POI-uri pe o hartă digitală sau o imagine satelitara, cum ar fi Google Earth. Aplicațiile de geocaching sunt construite în jurul colecțiilor POI. În sistemele de urmărire a vehiculelor, POI-urile sunt folosite pentru a marca punctele de destinație și/sau birourile pentru ca utilizatorii software-ului de urmărire GPS să monitorizeze cu ușurință poziția vehiculelor în funcție de POI-uri.

Formate de fișiere[modificare | modificare sursă]

Multe formate de fișiere diferite, inclusiv formate cu drepturi de autor, sunt utilizate pentru a stoca date despre punctele de interes, chiar și în cazul în care este utilizat același sistem WGS84 subiacent.

Motivele variațiilor pentru a stoca aceleași date includ:

Următoarele sunt câteva dintre formatele de fișiere utilizate de diferiți furnizori și dispozitive pentru a schimba POI (și, în unele cazuri, de asemenea, piese de navigare):

Utilitățile furnizate de furnizori și terțe părți sunt disponibile pentru a converti datele despre punctele de interes[7] între diferite formate pentru a le permite să fie schimbate între dispozitive sau sisteme GPS altfel incompatibile.[8] În plus, multe aplicații vor accepta formatul de fișier text ASCII generic, deși acest format este mai predispus la erori datorită structurii libere, precum și a numeroaselor moduri în care coordonatele GPS pot fi reprezentate (de exemplu, zecimal vs grad /minut/secundă). Convertorii de format POI sunt deseori denumiți după formatul de fișier POI pe care îl convertesc, cum ar fi KML2GPX (convertește KML în GPX) și KML2OV2 (convertește KML în OV2).

Vezi si[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Yuan, Q., Cong, G., Ma, Z., Sun, A., & Thalmann, N. M. (2013, July). Time-aware point-of-interest recommendation. In Proceedings of the 36th international ACM SIGIR conference on Research and development in information retrieval (pp. 363-372). ACM.
  2. ^ „Garmin POI Loader”. Garmin. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „TomTom Points of Interest”. 
  4. ^ „Waypointer - online POI manager”. Waypointer. Arhivat din original la . 
  5. ^ „Pintica - online POI manager”. Pintica. 
  6. ^ Čerba, Otakar (). „SPOI” (PDF). SDI4Apps. p. 4. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  7. ^ CamperVanNZ. „Convert POI (Online)”. 
  8. ^ RJ Davies. „POIConverter”. Arhivat din original la . Accesat în .