Sari la conținut

Provincia Autonomă Kosovo și Metohia (1946-1974)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija
Аутономна Покрајина Косово и Метохија

Provincia Autonomă Kosovo și Metohia
O Provincie Autonomă a
Republicii Socialiste Serbia

1946 – 1974

Drapelul Kosovoului

Steag

Localizarea Kosovoului
Localizarea Kosovoului
Provincia Kosovo (roșu închis) a Serbiei (roșu), în cadrul Iugoslaviei (roșu deschis)
Capitală Priștina
Limbă/limbi Sârbocroată
Istorie
 - Formare 1946
 - Dezmembrare 1974
Suprafața 10,686 km² (4 sq mi)
Populație
 -  est. 1,584,441 
     Densitate 0,1 /km²  (0,4 /sq mi)
Monedă Dinar iugoslav

Provincia Autonomă Kosovo și Metohia (sârbă, croată, sârbo-croată: Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija) a fost o provincie autonomă a Serbiei, în cadrul marii federații Iugoslavia ce a existat din 1946 până în 1974, când a fost transformată în Provincia Socialistă Autonomă Kosovo.

Istorie și fond[modificare | modificare sursă]

În perioada interbelică, numele provinciei Kosovo a fost asociată cu o anumită regiune, cu toate că nu a existat nici o formă de subdiviziune politică. Noul său plan de la sfârșitul războiului, precum și stabilirea regimului comunist a lui Tito a fost tăiat din colțul sud-estic al Serbiei. Entitatea din Kosovo a existat ultima dată ca o provincie otomană. Până în 1946, o parte a provinciei otomane a fost dată noii republicii a Iugoslaviei, Macedonia (inclusiv fosta capitală Skopje), în timp ce o altă parte a fost integrată la Muntenegru, de asemenea, ca o nouă entitate. În timp ce o altă parte semnificativă a format o parte din Albania după Tratatul de la Londra din 1913, restul regiunii aparținea Serbiei. Noile frontiere ale provinciei au fost delimitate cu scopul de a include o mare suprafață în Serbia, unde a existat o majoritate albaneză absolută, și, astfel, a fost creată regiunea autonomă Kosovo și Metohia în 1946.

Kosovo a devenit oficial o provincie autonomă în 1963, deși guvernul comunist central nu a permis întoarcerea multor refugiați.

Provincia Autonomă Kosovo și Metohia a căpătat tot mai multă autonomie și autoguvernare în cadrul Serbiei și Iugoslaviei în ani 1970, iar numele său a fost oficial schimbat la 1974 în Provincia Socialistă Autonomă Kosovo ("și Metohia" a fost șters, deoarece nu a fost folosit de albanezii din Kosovo, iar "Socialistă" pentru a arată ideologia socialistă a Iugoslaviei).

Vezi și[modificare | modificare sursă]