Protestele din urma crizei economice din Islanda din 2009

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O parte a celor circa 6.000 de protestari, aflați în fața en Alþingishúsið, clădirea sediului parlamentului islandez, Althing, la data de 15 noiembrie 2008.

Revoluția islandeză din 2009-2011, Revoluția din Bucătărie sau Protestele islandeze împotriva crizei financiare reprezintă o serie de protese din Islanda în care mii de oameni au manifestat în fața Parlamentului (Althing) din Reykjavik.

Protestele au început în toamna târzie a anului 2008 și s-au încheiat în 2011, odată cu rescrierea Constituției Islandei.

Rezultate[modificare | modificare sursă]

Ca urmare a acestor proteste marile bănci au fost naționalizate, s-a decis să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie și Olanda din cauza politicii lor financiare rău intenționate și s-a creat un grup apolitic din oamenii de pe stradă pentru a rescrie Constituția țării. Constituția a fost scrisă on-line de un grup de civil din „stradă” , alți oameni putând pune întrebări sau sugera propuneri.

Geir Harde[modificare | modificare sursă]

Ca urmare a acestei revoluții pentru prima oară este judecat primul-ministrul unei țări pentru modul în care a gestionat criza economică.[1] Geir Haarde afirmă că este nevinovat și că totul este o "comandă politică". Haarde mai promite de asemenea că se va răzbuna în cadrul procesului.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Teoria conspirației[modificare | modificare sursă]

Există o teorie a conspirației conform căreia mass-media internațională aservită ocultei mondiale nu a prezentat publicului informații despre această revoluție periculoasă planului Noii Ordini Mondiale.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]