Project Helix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Proiectul Helix)

Project Helix sau "Proiectul Helix" este numele unei tehnologii fictive din serialul de televiziune Alias. Dispozitivul este folosit pentru a rescrie ADN unei persoane, transformând-o astfel intr-o clonă a persoanei de la care a fost procurat ADN-ul. Singura modalitate de a detecta dublura este printr-un defect făcut în mod deliberat, detectabil numai printr-o scanare oculară. Nu se știe dacă procesul este reversibil.

De la crearea sa, au fost trei subiecți confirmați ai proiectului și doi subiecți al căror implicare nu este sigură:

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Subiecții confirmați ai Proiectului Helix[modificare | modificare sursă]

  • Jim Lennox - un agent CIA, care împreună cu partenera sa (și logodnică), Emma Wallace, s-au infiltrat în organizația inventatorului proiectului Helix, Dr. Enzo Markovic. Lennox a fost capturat și folosit ca sursă genetică pentru a-l transforma pe Markovic în dublura sa. Lennox a fost salvat de către o echipă CIA condusă de Sydney Bristow și a călătorit cu ea în Polonia pentru a lua planurile dispozitivului Helix și să-l distrugă. Acolo s-au întâlnit cu Markovic, dublura lui Lennox. Lennox l-a omorât pe Markovic, iar Sydney a distrus echipamentul Helix, dar nu înainte de a descoperi că o altă dublură a fost creată.
  • Francie Calfo - cea mai bună prietenă a lui Sydney, cu care locuia în aceeași casă. O agentă numită Allison Doren, iubita lui Julian Sark, a fost transformată în dublura lui Francie, care apoi a omorât-o pe Francie. Allison s-a folosit de identitatea lui Francie pentru a se infiltra și a pune microfoane în casa lui Sydney și pentru a continua relația lui Francie cu Will Tippin. Will lucra în acel timp ca analist pentru CIA, iar Allison îl hipnotiza pentru a lua informații de la el în timp ce dormea. El și Sydney au început să o suspecteze pe Allison, lucru care a făcut-o pe Allison să încerce să-l omoare pe Will. Sydney a dezvăluit adevărata identitate a lui Allison ca impostoare (oferindu-i înghțată cu aromă de cafea, care nu-i plăcea lui Francie), iar apoi cele două au început să se lupte. Amândouă au supreviețuit, dar mai târziu Allison a fost omorâtă de către Will.
  • Irina Derevko - mama lui Sydney, fost agent KGB și liderul unei organizații criminale internaționale. Ea a fost dublată, doar pentru că acest lucru făcea parte din planul surorii ei, Elena. O membră necunoscută a organizației Elenei, Legământul, s-a oferit voluntară pentru a fi dublată. Această impostoare a fost omorâtă de către Jack Bristow, după ce Elena i-a înscenat Irina faptul de a fi angajat un asasin pentru a o ucide pe Sydney.

Subiecții posibili ai Proiectului Helix[modificare | modificare sursă]

  • Doctor Aldo Desantis - cercetător pentru Prophet Five. Era închis în sicriul criogenic care fusese furat de Renée Rienne, sub presupunerea că înăuntru se afla tatăl ei, Luc Goursad. Când Rienne a deschis sicriul, Desantis a încercat, inițial să se dea drept tatăl ei, dar a fost repede descoperit ca fiind imposter de către Sydney. A fost ajutat să evadeze de Gordon Dean. Desantis a fost mai apoi torturat de Jack Bristow, în încercarea de a o găsi pe Sydney, (care era ținută captivă de Prophet Five pe un vapor din nordul Oceanului Atlantic), și apoi a fost omorât de Rienne.

Anna Espinosa - fostă agentă KGB, fostă agentă K-Directorate, credincioasă a lui Milo Rambaldi, apoi a lucrat pe cont propriu. Anna a fost transformată într-o dublură a lui Sydney de către Prophet Five, în efortul de a o face pe Anna să fie "Aleasa", prezisă în profețiile lui Rambaldi. În timp ce se dădea drept Sydney, Anna a ucis-o pe Rienne. Anna a încercat să-l inducă în eroare pe Michael Vaughn, făcându-l să creadă că ea este Sydney, însă fără succes. Ea și Vaughn s-au luptat într-un bunker subteran din Germania, iar Anna era pe cale să-l împuște. Dar, apare Sydney, care o omoară pe Anna, iar apoi îi preia identitea pentru a se infiltra în Prophet Five.

Doar în dublarea Annei, s-au arătat câteva din etapele transformării genetice. Inițial, a fost luată o mică mostră de ADN de la Sydney (tăind-o într-o luptă). Sydney a fost, mai târziu, închisă într-un vagon de tren, iar atunci, stopind-o cu o substanță chimică necunoscută, a fost colectat material genetic suplimentar. Substanța respectivă a fost colectat, iar Anna a fost scufundată în el pentru o perioadă necunoscută de timp (în episodul "Double Agent" Jack Bristow afirmă că subiectul acestui tip de transformare generică trebuie ținut în comă indusă pentru mai multe zile).