Prințesa Friederike Luise a Prusiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane pe nume Prințesa Friederike, vedeți Prințesa Frederica (dezambiguizare).
Prințesa Friederike Luise a Prusiei
Date personale
Născută29 august 1714(1714-08-29)
Berlin
Decedată (69 de ani)
Schwaningen
ÎnmormântatăSt. Gumbertus[*][[St. Gumbertus (building in Ansbach, Middle Franconia, Germany)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiFrederic Wilhelm I al Prusiei
Sofia Dorothea de Hanovra
Frați și suroriSophia Dorothea a Prusiei
Louisa Ulrika a Prusiei
Prințesa Philippine Charlotte a Prusiei
Anna Amalia a Prusiei
Frederic al II-lea al Prusiei[1]
Prințul Augustus Ferdinand al Prusiei
Prințul Henric al Prusiei[1]
Prințul Augustus Wilhelm al Prusiei
Wilhelmine von Preußen[*][[Wilhelmine von Preußen (Margravine of Brandenburg-Bayreuth (1709-1758))|​]][1]
Friedrich Ludwig von Preussen[*][[Friedrich Ludwig von Preussen (Crown Prince of Prussia)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuKarl Wilhelm Friedrich, Margraf de Brandenburg-Ansbach
CopiiKarl
Karl Alexandru
Wilhelmine Eleonore
Louise Charlotte
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurimargraf
prințesă
Familie nobiliarăCasa de Hohenzollern

Prințesa Friederike Luise a Prusiei (germană Friederike Luise von Preußen; 29 august 1714 - 4 februarie 1784) a fost fiica regelui Frederic Wilhelm I al Prusiei și a reginei Sofia Dorothea de Hanovra.

Familie[modificare | modificare sursă]

Friederike Luise în 1716

Născută la Berlin ca al șaselea copil și a treia fiică a lui Frederic Wilhelm I, Friederike Luise a fost sora lui Frederic cel Mare, a reginei Louisa Ulrika a Suediei și a Filipinei Charlotte, Ducesă de Brunswick-Wolfenbüttel.

Prin mama ei a fost nepoata regelui George I al Marii Britanii. A fost deci nepoata de soră a regelui George al II-lea al Marii Britanii și verișoara primară a Prințului de Wales, a Annei Prințesă Regală și Prințesă de Orania și a reginei Louisa a Danemarcei și Norvegiei.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

La 30 mai 1729 la Berlin, Friederike Luise s-a căsătorit cu Karl Wilhelm Friedrich, Margraf de Brandenburg-Ansbach (1712-1757) din Casa de Hohenzollern. Cuplul a avut doi copii:

  • Karl Friedrich August (7 aprilie 1733 - 9 mai 1737)
  • Karl Alexandru, Margraf de Brandenburg-Ansbach (24 februarie 1736 - 5 ianuarie 1806). Căsătorit prima dată cu Caroline Friederike von Sachsen-Coburg-Saalfeld, apoi după decesul ei, cu Lady Elizabeth Craven.

Biografie[modificare | modificare sursă]

După decesul surorii ei mai mari Charlotte Albertine (1713–1714), Friederike Luise a primit o atenție sporită și i s-a permis să crească așa cum a dorit ea. Sora ei Wilhelmine de Bayreuth a descris-o în memorii ca având un "caracter capricios și meschin". Totuși, ea i-a lăudat talentul și frumusețea.

Căsătoria ei a fost aranjată de viitoarea soacră, regentă de Ansbach, și de tatăl ei, care a dorit să obțină influență în Ansbach. Fratele ei, regele Frederic al II-lea, a extins apanajul ei și a primit în schimb un regiment de soldați din Ansbach. Căsătoria nu a fost fericită; soțul ei Karl Wilhelm Friedrich a fost cunoscut sub numele de "sălbaticul Margraf".

Chiar și în călătoria spre Ansbach, în iunie 1729 pentru nunta ei, Friederike Luise suferea de simptome ale porfiriei. Ea a suferit de greață și vărsături timp în care a fost "aproape moartă". Soțul ei a susținut că era șchioapă și avea dinții stricați. Inițial, el nici nu a întreținut relații fizice cu ea.

Fiul ei Prințul Karl Friedrich August a murit la 9 mai 1737. Margraful și întreaga curte au blamat-o pe Friederike Louise pentru moartea copilului. Ea s-a separat de soțul ei și a trăit în izolata Unterschwaningen, care s-a extins artistic. Friederike Louise a revenit la Ansbach când a devenit văduvă în 1757. Nefericirea ei a fost agravată de refuzul celui de-al doilea fiu al ei de a o vedea sau de a o recunoaște.



  1. ^ a b c http://192.124.243.55/cgi-bin/gkdb.pl?x=u&t_show=x&wertreg=PER&wert=sophie+dorothea%2C+preussen%2C+koenigin++-+BIOGRAFIE&reccheck=,158436  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)