Prinsengracht

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vedere a canalului Prinsengracht
Cele patru canale concentrice ale Amsterdamului
Vedere a canalului Prinsengracht de pe un pod
Clădiri de pe cheiul canalului Prinsengracht
Prinsengracht cu biserica Westerkerk pe fundal
Canalul Prinsengracht înghețat

Prinsengracht („canalul prințului”) este un canal (în neerlandeză: gracht), precum și o stradă din Amsterdam, care traversează zona de sud, zona de est și zona de nord a orașului[1][2] și formează, împreună cu Singel, Herengracht și Keizersgracht, așa-numitul Grachtengordel („cercul de canale”).[3][4][5] Săpat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, el este cel mai recent,[6] cel mai exterior și cel mai lung (măsoară aproximativ 4 km) dintre aceste patru canale și este numit după prințul Wilhelm cel Taciturn.

Canalul și clădirile de pe malurile sale sunt protejate prin includerea lor pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Prinsengracht este situat la vest de Keizersgracht și se intersectează la nord cu Brouwersgracht, în apropiere de Noordermarkt, mai la sud cu Elegantiersgracht și cu Bloemgracht, la sud-vest cu Leidsegracht și la sud cu Reguliersgracht, înainte de a se vărsa la sud-est în Amstel.

Canalul Prinsengracht este traversat de 19 poduri rutiere și pietonale și un pod de cale ferată (în extrema nordică). Lungimea sa totală este de circa 4,1 km și lățimea sa medie este de 20 m.

Pe malurile canalului se află clădiri rezidențiale, depozite, hofjes etc. și sunt ancorate mai multe case plutitoare. Majoritatea clădirilor de pe malurile canalului au fost construite în Epoca de Aur a Țărilor de Jos din secolul al XVII-lea.

În fiecare an, în a treia săptămână a lunii august, Prinsengracht este locul unde se organizează un concert de muzică clasică în aer liber pe o scenă plutitoare, iar spectatorii asistă de pe ambarcațiuni sau de pe malurile canalului.[7]

Clădiri și locuri de interes de-a lungul canalului[modificare | modificare sursă]

Cele mai notabile clădiri de-a lungul canalului sunt Noorderkerk, Westerkerk și Casa Anne Frank.

Westerkerk[modificare | modificare sursă]

Pe Prinsengracht nr. 281 se află biserica Westerkerk, construită în 1621 de Hendrick de Keyser, ca parte a proiectului de construcție a Grachtengordel.[8]

Noorderkerk[modificare | modificare sursă]

În capătul nord-vestic al Prinsengracht este Noorderkerk („Biserica nordică”), un edificiu proiectat de Hendrick de Keyser[9] și finalizat în 1613. Aceasta este prima biserică din oraș cu un plan sub formă de cruce greacă.

Casa Anne Frank[modificare | modificare sursă]

Clădirea de pe Prinsengracht nr. 263 este cunoscută sub numele de casa Anne Frank (Anne Frankhuis), deoarece aici se află anexa secretă în care s-a ascuns Anne Frank împreună cu familia sa (și ulterior cu alte patru persoane) din 6 iulie 1942 până în 4 august 1944; clădirea este transformată în prezent în muzeu.[10]

Cafeneaua „Papeneiland”[modificare | modificare sursă]

Pe partea de nord a Prinsengracht, la colțul format cu Brouwersgracht, se află Cafeneaua „Papeneiland”, una dintre cele mai vechi cafenele din Amsterdam, care datează din 1641/1642.

Eenhornsluis[modificare | modificare sursă]

În nordul canalului Prinsengracht, se află Eenhornsluis, una dintre cele șaisprezece ecluze, care au fost construite în Amsterdam în cursul secolului al XVII-lea pentru a ține sub control nivelul apei.

Woonbootmuseum[modificare | modificare sursă]

Pe canalul Prinsengracht este ancorat „Hendrik Maria”, o ambarcațiune din 1913, transformat în muzeul Woonbootmuseum, muzeul caselor plutitoare.[11]

Persoane notabile care au locuit pe malul canalului[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Harmans, Gerard M.L., Olanda, Dorling Kindesley, London - Mondadori, Milano, p. 95.
 2. ^ Catling, Cristopher, Le Guide Traveler di National Geographic - Amsterdam, National Geographic Society, New York, 2002 - White Star, Vercelli, 2004, p. 128.
 3. ^ Amsterdam.info: Grachten > Prinsengracht
 4. ^ Catling, Cristopher, op. cit., p. 129.
 5. ^ Prinsengracht su Go Amsterdam-About.com
 6. ^ A.A.V.V., Amsterdam e Bruxelles, Touring Club Italiano, Milano, 2003
 7. ^ Prinsengracht Concert en
 8. ^ Harmans, Gerard, M.L., p. 110.
 9. ^ Harmans, Gerard, M.L., p. 111
 10. ^ Harmans, Gerard, op. cit., p. 108.
 11. ^ Museo Casa Galleggiante (Houseboat Museum) Amsterdam

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prinsengracht