Principiul parității

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Principiul parității

"Par sau impar ?" aceasta este întrebarea ! Rezolvarea problemelor se bazează pe proprietățile numerelor pare și impare, a legăturilor dintre ele.

Exemplul 1. Să se afle numerele naturale x dacă x(x + 1) = 15. Rezolvare: Observăm că x și x + 1 sunt numere consecutive, deci cel puțin unul dintre ele este par. Rezultă că produsul lor este număr par. Cum 15 este impar rezultă că ecuația nu are soluții numere naturale.

Exemplul 2. O tablă de șah este decupată astfel încât rămâne fără două pătrate din două colțuri opuse. Se poate acoperi tabla de șah, astfel decupată, cu plăcuțe de domino? Rezolvare: Observăm că tabla de șah are acelașă număr de pătrate de culori diferite. Dacă decupăm cele două pătrate din două colțuri opuse, observăm că vom obține dimensiuni pe lungime sau pe lățime care diferă cu 1. Placa de domino are dimensiunile 1 x2. Ca să acoperim tabla de șah trebuie să avem pe orizontal sau pe vertical numai dimansiuni pare. Deci răspunsul la întrebare este nu.

Exemplul 3. Arătați că suma a n numere impare consecutive nu este număr prim. Rezolvare: Diferența dintre două numere impare cinsecutive este doi. Deci suma a n numere impare consecutive este număr par, deci nu este număr prim


Generalizare:x+y=z dacă z=număr impar Rezultă:x sau y este număr par şi celălalt impar

dacă z=număr par Rezultă:x şi y sunt numere pare sau impare