Prințesa marțiană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prințesa marțiană
Princess of Mars large.jpg
Coperta din 1917
Informații generale
Autor Edgar Rice Burroughs
Gen Science fiction
Serie Barsoom
Ediția originală
Titlu original
Limba Limba engleză
Editură A. C. McClurg
Ilustrator Frank E. Schoonover
Țara primei apariții SUA
Data primei apariții 1917
Format original Tipărită (Hardback)
Număr de pagini xii, 326 pp
ISBN NA
Clasificare LC PZ3.B944 Pr3 PS3503.U687
Cronologie
The Gods of Mars
The Gods of Mars {{{text}}}

Prințesa marțiană (1917) (A Princess of Mars sau Under The Moons Of Mars) este un roman SF/fantasy de Edgar Rice Burroughs, primul din seria Barsoom sau John Carter of Mars. Căpitanul John Carter este transportat pe planeta Marte unde trece prin numeroase aventuri. Romanul a avut 10 continuări pe parcursul următorilor 30 de ani, acestea dezvoltând viziunea autorului despre Barsoon și adăugând și alte personaje.

Lumea Barsoom-ului este de fapt o viziune romantică a unei lumi marțiene pe cale de dispariție, bazată pe ideile (acum depășite) ale astronomului Percival Lowell de la începutul secolului al XX-lea. Deși face descrierea unor invenții bizare și tehnologii avansate, povestea lui Burroughs ne înfățișează de fapt o lume sălbatică care funcționează pe principiile onoarei, sacrificiului nobil și bătălii perene în care curajul războinic e capital și în care rase multiple se războiesc pentru resursele în scădere. Aceasta lume este plină de orașe pierdute, aventuri eroice și secrete străvechi uitate.

Seria literară a inspirat un număr de scriitori de ficțiune din secolul XX ca și pe oameni de știința importanți implicați in explorarea spațiului cosmic și in cautarea vieții extra-terestre. Aceasta a fost folosita ca sursa de informație și a fost adaptata de numeroși scriitori - in romane, nuvele, televiziune sau film.


Format:Edgar Rice Burroughs