Prințesa Marie Isabelle d'Orléans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Marie Isabelle
Contesă de Paris
Fotografie a Prințesei Marie Isabelle în ziua nunții
Fotografie a Prințesei Marie Isabelle în ziua nunții
Căsătorit(ă) cu Filip, Conte de Paris
Urmași Amélie, regină a Portugaliei
Philippe, Duce de Orléans
Hélène, Ducesă de Aosta
Isabelle, Ducesă de Guise
Louise, Infanta Carlos a Spaniei
Ferdinand, Duce de Montpensier
Nume complet
Maria Isabel Francisca de Asis Antonia Luisa Fernanda Cristina Amelia Felipa Adelaide Josefa Elena Enriqueta Carolina Justina R de Orléans y Borbón
Casa regală Casa de Orléans
Tată Antoine, Duce de Montpensier
Mamă Infanta Luisa Fernanda a Spaniei
Naștere 21 septembrie 1848(1848-09-21)
San Telmo Palace, Sevilia, Spania
Deces (70 de ani)
Palatul de Orléans, Villamanrique de la Condesa, Spania

Prințesa Marie Isabelle d'Orléans (Maria Isabel Francisca de Asis Antonia Luisa Fernanda Cristina Amelia Felipa Adelaide Josefa Elena Enriqueta Carolina Justina R; 21 septembrie 184823 aprilie 1919) a fost infantă a Spaniei și Contesă de Paris.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Sevilia ca fiică a Prințului Antoine d'Orléans și a Infantei Luisa Fernanda a Spaniei. Antoine a fost fiul cel mic al regelui Ludovic-Filip al Franței și a reginei Maria Amalia a celor Două Sicilii. Infanta Luisa Fernanda a fost fiica regelui Ferdinand al VII-lea al Spaniei și a celei de-a patra soții a acestuia, Maria Christina a celor Două Sicilii. Toți cei patru bunici ai ei și șapte din opt străbunici au fost membri al familiei regale franceze.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Marie Isabelle d'Orléans și soțul ei, Filip, Conte de Paris, 1878

La 30 mai 1864, ea s-a căsătorit cu verișorul ei, Philippe d'Orléans, pretendent la tronul Franței sub numele de Filip al VII-lea. Cuplul a avut opt copii:

Forțați să părăsească Franța, Marie Isabelle și soțul ei au trăit în Anglia, unde tatăl ei, Ludovic Filip locuia după abdicarea din 1848. În 1871 li s-a permis să se întoarcă în Franța unde au locuit la Hôtel Matignon din Paris și la castelul d'Eu din Normandia.

În 1886, au fost forțați să părăsească Franța pentru a doua oară. În 1894, soțul ei a murit în exil la Casa Stowe din Buckinghamshire. Marie Isabelle a locuit la castelul Randan în Franța și a murit în 1919 la palatul ei din Villamanrique de la Condesa, în apropiere de Sevilia.