Prințesa Maria Antonia a celor Două Sicilii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Antonia a celor Două Siclilii
Maria Antonia a celor Două Sicilii, circa 1870
Maria Antonia a celor Două Sicilii, circa 1870
Mare Ducesă de Toscana
Domnie 7 iunie 1833 – 21 iulie 1859
Căsătorit(ă) cu Leopold al II-lea, Mare Duce de Toscana
Urmași Arhiducesa Maria Isabella
Ferdinand al IV-lea
Arhiducesa Maria Theresa
Arhiducesa Maria Christina
Arhiducele Karl Salvator
Arhiducesa Maria Anna
Arhiducele Rainer
Arhiducesa Maria Louisa
Arhiducele Ludwig Salvator
Arhiducele Ioan Salvator
Nume complet
Maria Antonia Anna
Casa regală Casa de Bourbon-Două Sicilii
Casa de Habsburg-Lorena
Tată Francisc I al celor Două Sicilii
Mamă Maria Isabela a Spaniei
Naștere 19 decembrie 1814(1814-12-19)
Palazzo dei Normanni, Italia
Deces 7 noiembrie 1898 (83 de ani)
Gmunden

Prințesa Maria Antonia a celor Două Sicilii (Maria Antonia Anna; 19 decembrie 18147 noiembrie 1898) a fost Mare Ducesă de Toscana din 1833 până în 1859 ca a doua soție a lui Leopold al II-lea, Mare Duce de Toscana.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Prințesa Maria Antonia, circa 1847, Galleria d'Arte Moderna

Maria Antonia s-a născut la Palatul Regal din Palermo la 19 decembrie 1814, ca fiică a regelui Francisc I al celor Două Sicilii și a celei de-a doua soții, Maria Isabella a Spaniei. A fost botezată Maria Antonia în onoarea Mariei Antoanetei, sora decedată a bunicii sale paterne, Maria Carolina de Austria. Bunicul ei matern a fost regele Carol al IV-lea al Spaniei. Maria Antonia a avut 11 frați și surori inclusiv pe regele Ferdinand al II-lea al Celor Două Sicilii.

Când s-a născut ea, curtea neapolitană era deja mutată la Sicilia din cauza trupelor lui Napoleon care invadaseră regatul. După câteva luni, familia regală s-a putut întoarce la Neapole mulțumită Congresului de la Viena.

A fost în special apropiată de fratele ei, viitorul rege Ferdinand al II-lea al Celor Două Sicilii care o numea afectuos Totò. De asemenea, a fost apropiată de cumnata ei, Maria Christina de Savoia care a venit la curte în 1832.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

În 1833, când avea 18 ani, Maria Antonia s-a căsătorit cu Leopold al II-lea, Mare Duce de Toscana, care era cu 17 ani mai mare. Ei erau verișori primari, tatăl Mariei Antonia și mama lui Leopold erau frați. Maria Antonia și Leopold au avut zece copii:

Fotografie din cca 1887.
  • Arhiducele Ludwig Salvator de Austria (4 august 1847 – 12 octombrie 1915); nu s-a căsătorit niciodată însă a avut mai multe iubite și copii nelegitimi.
  • Arhiducele Ioan Salvator de Austria (25 noiembrie 1852 – 1890); s-a căsătorit la Londra cu Milly Stubel, o ansatoare de la Operă. Oficial a fost declarat mort în 1911, după ce în februarie 1890 a plecat pe mare cu vasul său și nu s-a mai auzit de el de atunci. Au existat speculații că a supraviețuit sub numele de Johann Orth și s-a stabilit în Patagonia.

În aprilie 1859, înainte de războiul franco-piemont împotriva Austriei, Leopold al II-lea a proclamat neutralitatea, dar guvernul Marelui Ducat se apropia de sfârșit: oamenii foloseau insulte vulgare spre Marea Ducesă și trupele au dat semne de nesupunere.

La 27 aprilie, la ora patru, în fața mulțimii înfuriate ieșită pe străzile din Florența și a trupelor rebele, Leopold al II-lea a părăsit Palatul Pitti, îndreptându-se spre Bologna. El tocmai refuzase să abdice în favoarea fiului său Ferdinand.

În onoarea ei a fost numită în Florența Piazza Maria Antonia – astăzi Piazza dell'Indipendeza (Piața Independenței), linia de cale ferată Maria Antonia și stația omonimă, astăzi numită Firenze Santa Maria Novella.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prințesa Maria Antonia a celor Două Sicilii