Prințesa Feodora de Hohenlohe-Langenburg

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Feodora de Hohenlohe-Langenburg
Ducesă de Saxa-Meiningen
Feodora de Hohenlohe-Langenburg, la 21 de ani. Portret de Franz Xaver Winterhalter.
Feodora de Hohenlohe-Langenburg, la 21 de ani. Portret de Franz Xaver Winterhalter.
Căsătorit(ă) cu Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen
Urmași Prințul Ernst
Prințul Frederick John
Prințul Victor
Nume complet
Feodora Victoria Adelheid
Casa regală Casa de Hohenlohe-Langenburg (prin naștere)
Casa de Saxa-Meiningen (prin căsătorie)
Tată Ernst I, Prinț de Hohenlohe-Langenburg
Mamă Feodora de Leiningen
Naștere 7 iulie 1839(1839-07-07)
Stuttgart
Deces (32 de ani)
Meiningen

Prințesa Feodora Victoria Adelaide de Hohenlohe-Langenburg (7 iulie 1839 - 10 februarie 1872) a fost fiica lui Ernst I, Prinț de Hohenlohe-Langenburg și a Prințesei Feodora de Leiningen. Prin căsătoria cu Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen a devenit Ducesă de Saxa-Meiningen după ascensiunea acestuia în 1866.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Feodora a fost cea mai mică din cei șase copii ai Prințului Ernst I de Hohenlohe-Langenburg și a Feodorei de Leiningen. Mama ei a fost sora vitregă a reginei Victoria.

Feodora și-a întâlnit viitorul soț (și verișor de gradul doi), Georg al II-lea, Duce de Saxa-Meiningen, în timp ce el se întorcea în Italia. Era proaspăt văduv și în doliu și îndurerat de pierderea primei soții, Charlotte. În ciuda recentei tragedii, Georg căuta o mamă pentru cei doi copii ai săi care erau mici. Feodora și Georg s-au logodit imediat. La 23 octombrie 1858, ei s-au căsătorit la Langenburg. Cuplul a avut trei fii:

Mariajul a fost unul nefericit. Georg nu s-a împăcat niciodată cu pierderea Charlottei și Feodora nu era potrivită temperamental pentru viața pe care era de așteptat să o ducă.[1] Nu avea dotări intelectuale sau artistice; chiar mai rău, ea a avut nici un interes în dezvoltarea acestora. În ciuda acestui fapt, Georg a încearcat s-o educe. El era un mare iubitor de arte, în special de teatru. Curând el a realizat că ea nu va fi la fel de spirituală și inteligent ca Charlotte. După decesul celui de-al treilea fiu, Feodora a părăsit Meiningen.[1]

În ianuarie 1872, Feodora a contractat scarlatină și a murit luna următoare. În ciuda diferențelor dintre ei, Georg a ramas atasat de ea; când ea s-a îmbolnăvit, el el a fost cu adevărat înnebunit de durere și a trimis telegrame părinților ei de două ori pe zi.[1] Anul următor după moartea ei, Georg s-a căsătorit pentru a treia oară cu Ellen Franz, o fostă actriță.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Koller 1984, p. 53.

Legături externe[modificare | modificare sursă]