Prințesa Charlotte, Ducesă de Valentinois

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Prințesa Charlotte
Ducesă de Valentinois; Contesă de Polignac
Date personale
Nume la naștere Charlotte Louise Juliette
Născută 30 septembrie 1898(1898-09-30)
Constantine, Algeria
Decedată (79 de ani)
Paris, Franța
Înmormântată Aisne Modificați la Wikidata
Părinți Louis al II-lea, Prinț de Monaco
Marie Juliette Louvet[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Prințul Pierre, Duce de Valentinois
Copii Prințesa Antoinette, Baroneasă de Massy
Rainier al III-lea, Prinț de Monaco
Cetățenie Flag of Algeria.svg Algeria Modificați la Wikidata
Ocupație politiciană Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
Titluri Duce
Familie nobiliară Casa de Grimaldi
Prinț moștenitor Modificați la Wikidata

Prințesa Charlotte, Ducesă de Valentinois, Contesă de Polignac (Charlotte Louise Juliette Grimaldi; 30 septembrie 189815 noiembrie/16 noiembrie 1977), a fost fiica lui Louis al II-lea, Prinț de Monaco și mama Prințului Rainier al III-lea. Din 1922 până în 1944 a fost Prințesă Ereditară de Monaco, moștenitoare a tronului.

Naștere și adopție[modificare | modificare sursă]

Născută Charlotte Louise Juliette Louvet în Constantine, Algeria, a fost fiica nelegitimă a cântăreței de cabaret Marie Juliette Louvet și a Prințului Louis al II-lea.

Dacă Louis al II-lea ar fi murit fără să lase moștenitori legitim, tronul din Monaco urma să fie moștenit de Wilhelm, ducele german de Urach, vărul lui Louis al II-lea, fiul Prințesei Florestine de Monaco. Pentru a preveni acest lucru, la 15 mai 1911 a fost adoptată o lege prin care Charlotte era recunoscută ca fiica lui Louis al II-lea și a devenit membră a familiei suverane. O ordonanță din 30 octombrie 1918 i-a permis să fie adoptată.

Louis a adoptat-o pe Charlotte la Paris la 16 mai 1919 conferindu-i numele de Grimaldi și i-a acordat titlul de Ducesă de Valentinois. Ea a devenit astfel moștenitoare și a purtat titlul de Prințesă Ereditară din 1922 până la 30 mai 1944.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La Monaco, la 18 martie 1920 printr-o ceremonie civilă și la 19 martie 1920 printr-o ceremonie religioasă, Charlotte s-a căsătorit cu contele Pierre de Polignac care a luat numele de Grimaldi și a devenit Prinț de Monaco. Cuplul a avut doi copii:

Căsnicia lor nu a fost una fericită; s-au separat la 20 martie 1930 când Charlotte l-a părăsit pentru a locui cu amantul ei italian, Del Maso. Cuplul a divorțat la 18 februarie 1933 printr-o ordonanță a Prințului Louis al II-lea.

Ultimii ani[modificare | modificare sursă]

La 30 mai 1944, cu o zi înainte ca fiul ei să împlinească 21 de ani și în deplin acord cu tatăl ei, Charlotte a renunțat și a cedat drepturile ei la succesiunea tronului fiului ei Rainier. De la această dată ea nu a mai fost Prințesă Ereditară și a rămas cu titlurile de Prințesă de Monaco și Ducesă de Valentinois.

După ce fiul ei și-a asumat tronul, Prințesa Charlotte s-a mutat la Le Marchais, un domeniu al familiei Grimaldi în afara Parisului. A trăit acolo cu iubitul ei, un cunoscut hoț francez de bijuterii numit René Girier.

În 1977, Prințesa Charlotte a murit la Paris, Franța, la vârsta de 79 de ani.