Prințesa Amalie de Saxa-Coburg și Gotha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințesa Amalie de Saxa-Coburg și Gotha
Ducesa Amalie de Bavaria
Portret de Franz Xaver Winterhalter, 1855
Portret de Franz Xaver Winterhalter, 1855
Căsătorit(ă) cu Ducele Maximilian Emanuel de Bavaria
Urmași Ducele Siegfried
Ducele Christoph
Ducele Luitpold
Nume complet
Marie Luise Franziska Amalie
Casa regală Casa de Saxa-Coburg și Gotha
Casa de Wittelsbach
Tată Prințul August de Saxa-Coburg și Gotha
Mamă Prințesa Clémentine de Orléans
Naștere 23 octombrie 1848(1848-10-23)
Coburg, Saxa-Coburg și Gotha
Deces 6 mai 1894 (45 de ani)
Schloss Biederstein, Schwabing, Munchen, Bavaria

Prințesa Marie Luise Franziska Amalie de Saxa-Coburg și Gotha,[1] (germană Marie Luise Franziska Amalie, Prinzessin von Sachsen-Coburg und Gotha, Herzogin zu Sachsen; 23 octombrie 18486 mai 1894) a fost prințesă a Casei de Saxa-Coburg și Gotha prin naștere și Ducesă de Bavaria prin căsătoria cu Ducele Maximilian Emanuel de Bavaria. Amalie a fost al patrulea copil și a doua fiică a Prințului August de Saxa-Coburg și Gotha și a soției acestuia, Prințesa Clémentine de Orléans.[1] Fratele ei mai mic a fost Ferdinand I al Bulgariei.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Din copilărie, Amalie trebuia să devină mireasa Prințului Leopold al Bavariei. Totuși, Ducele Maximilian Emanuel, copilul cel mic al Ducelui Maximilian Joseph și a Prințesei Ludovika de Bavaria, s-a îndrăgostit de ea și s-a confesat surorii sale, Elisabetei, împărăteasă a Austriei ("Sisi").

Împărăteasa a devenit hotărâtă să asigure fericirea fratelui ei favorit. Ea l-a invitat pe Leopold într-o o vizită extinsă cu familia imperială, printre care se găsea și fiica ei de cincisprezece ani, Arhiducesa Gisela. Leopold a înțeles că o căsătorie cu Gisela era privită cu simpatie de împăratul Franz Joseph. Tentația de a deveni ginerele împăratului a fost prea puternică pentru a rezista și Leopold s-a logodit cu Gisela după numai câteva zile. După o perioadă suficientă de timp care să-i permită Amaliei să-și revină, împărăteasa Elisabeta a înslenit întâlnirea dintre Max și Amelie.

La 20 septembrie 1875, la Ebenthal, Austro-Ungaria, Amalie s-a căsătorit cu Ducele Maximilian Emanuel de Bavaria. Maximilian Emanuel și Amalie au avut trei fii:[1]

  • Siegfried August Maximilian Maria, Duce în Bavaria (10 iulie 1876 – 12 martie 1952)[1]
  • Christoph Joseph Clemens Maria, Duce în Bavaria (22 aprilie 1879 – 10 iulie 1963). S-a căsătorit cu Anna Sibig (18 iulie 1874 – 1 ianuarie 1958)[1]
  • Luitpold Emanuel Ludwig Maria, Duce în Bavaria (30 iunie 1890 – 16 ianuarie 1973)[1]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]