Primul care a înregistrat și primul care a inventat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Primul care a inventat)
Jump to navigation Jump to search
Brevet de invenție

Condiții pentru brevet:

  • Face parte din categoria de obiecte brevetabile
  • Este nouă
  • Implică o activitate inventivă
  • Are aplicație industrială

Condiții pentru inventator

editează

În acordarea brevetului de invenție „primul care a înregistrat” (first to file) și „primul care a inventat” (first to invent) sunt concepte legale care definesc cine este îndreptățit sa fie declarat inventator și deținător al drepturilor asociate.

Primul care a înregistrat[modificare | modificare sursă]

În sistemele legislative bazate pe principiul „primul care a înregistrat” drepturile asociate acordării brevetului de invenție sunt acordate celui care a îndeplinit primul condițiile prevăzute de solicitare a acestuia fără a ține seama de data la care invenția a fost creată. Legislația în majoritatea țărilor recunoaște principiul „primul care a înregistrat” cu o excepție notabilă: SUA.

Primul care a inventat[modificare | modificare sursă]

În sistemul legislativ din SUA se consideră că inventarea se face în doi pași: (1) conceperea invenției și (2) punerea în practică. Data inventării este considerată data la care a fost concepută invenția. Punerea în practică poate fi depunerea cererii pentru brevet sau realizarea practică a invenției. Primul care depune documentația pentru brevetare va fi considerat că este „primul care a inventat”, dacă nu va contesta cineva acest drept, (cineva care poate dovedi conceperea invenției la o dată anterioară). Inventatorul este sfătuit să documenteze activitatea lui astfel încât să poată fi dovedită în instanță data creării invenției.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

1992 Special Summary Report; The Great Debate; First-to-invent vs. First-to-file and the International Harmonization Treaty, Stephen Gnass/Inventors Voice. Advocates first-to-invent as more friendly to the individual inventor.